Investujte do rostoucího nábytku

Chcete pro své děti to nejlepší a nejste tak bohatí, abyste kupovali levné věci? Pak investujte do rostoucího nábytku! Zajistíte potomkům zdravé sezení během školních let a v případě kvalitního výrobku s ním vstoupí i do dospělého života.


Pro zdravé sezení

Už od začátku školní docházky řeší rodiče otázku vhodného psacího stolu a židle pro dítě. Nejpozději od 2. stupně už dítěti nemůže stačit provizorní nebo dětský stůl a jakákoli židle, která se najde v domácnosti. Každého rodiče zaskočí, jak moc a jak rychle jeho dítě vyroste. Pokud nechcete, aby od raného věku trpělo bolestmi zad či si nevhodným způsobem sezení deformovalo páteř, během růstu velmi citlivou, je třeba najít ergonomicky vyhovující nábytek. Jestliže vyberete ten správný, který s dítětem „poroste“, nebudete muset tuto otázku řešit až do konce jeho školní docházky, ať ji ukončí maturitou nebo vysokoškolským diplomem.

Kdy je vhodný polohovací stůl a židle?

Polohovatelný nábytek je vhodný v podstatě od chvíle, kdy dítě začne chodit do základní školy a potřebuje trávit u stolu daleko více času. Co se týče židle, je dnes za standard i pro děti považovaná židle s nastavitelnou výškou. Pokud má dobrou oporu v oblasti bederní páteře, je to rozhodně dobrá volba, neboť se dá její výška upravit v závislosti na růstu dítěte. Ve většině dětských pokojů už tedy výškově nastavitelnou židli najdete.

Jiné je to ale u polohovacích stolů – mnoho rodičů je považuje za zbytnou položku a nadstandard. To je ale omyl. Pokud nemá dítě desku stolu ve správné výšce, nastavitelná židle to nezachrání. Při příliš nízké desce stolu se dítě hrbí, při příliš vysoké si dává sedadlo židle výš, nedosáhne nohama na zem a bederní páteř nemá správnou oporu. V obou případech záda trpí.

Jak správně nastavit výšku židle?

Posaďte dítě na židli tak, aby mělo obě chodidla na zemi, sedělo celou pánví na sedadle a vzpřímenými zády se opíralo o opěradlo.

Jak zjistit správnou výšku desky psacího stolu?

Jakmile má dítě správně nastavenou výšku židle, položí předloktí na desku stolu. Rodič desku stolu posouvá tak, až se opřené lokty dítěte dostanou do úhlu 90 stupňů. Přesně tohle je ta správná výška desky stolu. Jak dítě poroste, je třeba průběžně výšku desky ověřovat a korigovat – přesně tímto způsobem.

Jak děti rostou?

Okolo 11. roku života se pohybuje výška dívek v průměru mezi 143-156 cm, u chlapců mezi 142-151 cm. Když uvážíme, že do maturity vyrostou o dalších 20-40 cm, je jasné, že nároky jejich organismu, a páteře zvlášť, na kvalitní židli a psací stůl se během dospívání výrazně změní.

 

 

Zdravé, ale i ekonomické

Možná, že se rodičům zdá cena za polohovatelný stůl příliš vysoká i přes nesporné zdravotní přínosy. Ale když se podíváme na dobu, po jakou bude kvalitní polohovací stůl sloužit dítěti, zjistíme, že se to bohatě vyplatí. U základního modelu při ceně cca 8000 Kč a době používání 8 let (od 6. třídy do konce střední školy) to vychází na 1000 Kč/rok. Pořídíte-li dítěti polohovatelný stůl už při nástupu do 1. třídy (tedy v jeho 6 letech) a připlatíte-li za model s dětskou pojistkou 16 000 Kč, abyste předešli poškození elektrického ovládání všetečnýma dětskýma rukama, při používání až do maturity (tedy cca do 19 let) to vychází asi 1150 Kč/za rok. Je ale pravděpodobné, že stoly Liftor budou vaše dítě provázet ještě během vysoké školy nebo prvních let praxe. Díky rozsahu nastavitelné výšky desky v rozpětí 71-121 cm u něj budou moci zdravě sedět i lidé s výškou přes 200 cm. A všichni jeho uživatelé u něj budou moct dynamicky měnit sezení a stání, což je současný trend v boji proti nemocím ze sedavého způsobu života.

 

Autorka: Eva Suchomelová

Zdroj foto: Liftor.cz 

Mgr. Eva Suchomelová
Mgr. Eva Suchomelová

Svůj pracovní čas dělí mezi výuku a psaní. V rámci Pravopisné posilovny trénuje děti i dospělé v českém pravopisu. Kromě toho již víc než dvě desetiletí píše o životním stylu, zdraví, pohybu, výživě a mnoha dalších tématech. Je také autorkou textů již 4 dílů literárních omalovánek. Z toho je patrné, že tráví mnoho času za počítačem a musí řešit negativní dopady sedavého zaměstnání na své zdraví. I proto ji zaujalo téma zdravé práce na počítači v kombinaci s polohovacími stoly.

500 Kč na nákup