Poslední šance! ⭐ Ušetřete až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Platí pouze do 28.3. 1.4. nebo do vyprodání zásob.

Jak vybrat první stůl pro dítě a nešlápnout vedle

Vyrostl z vašeho miminka najednou předškolák? Tráví vaše dítě u stolu stále více času? Vidíte, jak se u malého stolku stále více hrbí? Pak je čas pořídit mu vlastní stůl. Je ale dobré držet se při výběru rad odborníků.


Jak vypadá správný sed

Správná pozice těla při sezení je přesně popsaná. V ideálním sedu by (nejen) dítě mělo sedět uvolněně s rukama podepřenýma stolem, ramena i zápěstí by měla být volná bez napětí. Paže by měly mít v loktu úhel trochu vyšší než 90°, podobně jako nohy v kolenou. Chodidla by se měla celou plochou opírat o podlahu. Stehna mají mít oporu v podsedáku židle do dvou třetin délky, opěrka židle má kopírovat celou páteř.

Polohovací stůl jako ideální řešení

Aby dítě mohlo sedět správně, potřebuje mít stůl i židli odpovídající velikosti a výšky. K tomu je ideální polohovací nábytek, který se dá jednoduše nastavit přesně do té výšky, kterou potřebujete. „Základním pravidlem je, aby stůl a židle rostly s dětmi. V žádném případě se dítě nemá přizpůsobovat velikosti nábytku,“ upozorňuje fyzioterapeutka Radka Mariánková.

Výškově nastavitelný stůl je ideálním řešením právě pro děti, protože po každých letních prázdninách nemusíte spěchat s výběrem nového stolu, ale stačí jen polohovací stůl přenastavit do správné výšky. Stůl tak zakoupíte pro předškoláka, ale bude mu sloužit mnoho dalších let. Vstupní náklady se sice můžou zdát na první pohled trochu vyšší než u běžného nábytku, ale investice se vám vrátí v čase i v kvalitě držení těla vašeho dítěte.

 

Detsky polohovaci stul Liftor

 

Proč je správné sezení důležité

Většina dětí dnes tráví u stolu i hodiny denně. Proto je potřeba vybrat kvalitní stůl i židli, které budou odpovídat velikosti a potřebám dítěte. Správně vybraný stůl má pozitivní vliv i na učení a soustředění. „Když bude dítě kvalitně sedět, nebudou ho bolet záda, bude mít uvolněné ruce, jeho práce nebo třeba kresba bude kvalitnější a bude ho víc bavit. Při správném sedu dítě také lépe dýchá, takže má více okysličený mozek,“ říká fyzioterapeutka Radka Mariánková. Nesprávným sedem se naopak přetěžují svalové skupiny, které jsou odpovědné za správné držení těla a kvalitní dech. U dětí se pohybové stereotypy a držení těla teprve vytvářejí a je důležité je zafixovat v ideální podobě.

 

 

Židle, gymnastický míč nebo klek

Ke zvedacímu stolu pak pro ideální efekt pořiďte i polohovací židli, protože i výška židle nebude po čase dítěti vyhovovat. Podobně jako u stolu nastavíte  výšku židle podle aktuální potřeby a ušetříte si tak starosti s výběrem nové  vždy, když vaše dítě povyroste.

U výškově nastavitelného stolu můžou děti střídat pozice, rozhodně nemusí pouze sedět. „Dítě může u práce klidně stát, to je výhoda polohovacích stolů,“ říká fyzioterapeutka Mariánková. Kromě sezení na židli a stání se dá využít i velký gymnastický míč nebo je možné u stolu i klečet. Všechny pozice je ale nutné provádět správně, střídat je, a především si dělat časté přestávky na protažení těla.

Lovci, sběrači a „sedači“

Ani nejlepší polohovací stůl a židle ale nenahradí pohyb, který naše tělo potřebuje ke správnému fungování. S dlouhodobým sezením totiž evoluce nepočítala. „Stále jsme více lovci a sběrači než „sedači“. V sedu trpíme, naše tělo bylo projektováno na pohyb a spousta tělních systémů s pohybem jako podpůrným prostředkem počítá,“ upozorňuje fyzioterapeutka Kateřina Honová. „Když už tedy musíme sedět, snažme se sedět s respektem k ergonomii. A nezapomínejme na to, aby děti měly po učení dostatek spontánního pohybu,“ doplňuje Kateřina Honová.

Autorka: Martina Plátová

Foto: Liftor.cz

Mgr. Martina Plátová
Mgr. Martina Plátová

Čte. Píše. Čte o psaní, píše o čtení. Ale i o jiných věcech. Ukulele trénuje její trpělivost a vytrvalost. Jóga pomáhá pochopit, že je dobré respektovat potřeby těla. Jak žít v civilizovaném světě a omezit dopad nezdravých civilizačních návyků je její velké téma.

500 Kč na nákup