Poslední šance! ❤️ Ušetřete až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Platí pouze do 26.3. 28.3. nebo do vyprodání zásob.

Škodlivé sezení: čím nám dlouhý sed škodí?

Současný způsob života, kdy podstatnou část dne trávíme vsedě a velkou část práce za nás dělají stroje a elektronická zařízení, jde proti proudu toho, na co jsme byli jako živočišný druh uzpůsobeni. Je sed pro náš organismus nebezpečný? A jak si můžete od negativních následků sezení sami pomoci?


Naše těla se v průběhu evoluce člověka, tedy během posledních přibližně dvou milionů let, vyvinula a uzpůsobila především k pohybu. Naši dávní předkové byli lovci a sběrači, za obživou a pro změny obydlí byli zvyklí cestovat dlouhé vzdálenosti. Teprve s příchodem industrializace a s nástupem strojní výroby došlo k prudkému snížení fyzické aktivity při práci. 

V posledních pár desítkách let jsme se s dalším rozvojem komunikace a získávání informací přesunuli ještě více k televizím, počítačům a tabletům. Pohyb jsme vyčlenili nejen z pracovních aktivit, ale také z běžného denního života. Sedíme v dopravních prostředcích i u jídla, děti se vsedě ve škole učí, vsedě relaxujeme a bavíme se. Sedíme zkrátka příliš často (jak jsme psali už dříve).

 

Meziobratlové ploténky – oběť nadměrného sezení

Při dlouhodobém sedu nejvíce trpí naše záda, přesněji řečeno meziobratlové ploténky. Poloha vsedě na ně vyvíjí tlak až 140 kg, většina lidí navíc nedokáže dlouhodobě sedět s aktivním napřímením.

Tlak na ploténky se tak nesymetricky rozkládá, což může vést ke vzniku dalších problémů a bolestí. Povolený (pasivní) sed, kdy je celá páteř vyhrbená, je ideální příležitostí pro rozvoj a udržování svalových dysbalancí a další zkracování a oslabování určitých svalových skupin.

 

Další zdravotní následky nesprávného sezení

Dlouhodobým pasivním sezením ale nejsou ohrožena jen naše záda, ale také další části těla, tělesné systémy a funkce. Vsedě dochází ke zkracování ohybačů kyčlí a kolen, tyto zkrácené svaly pak přispívají ke vzniku dalších svalových dysbalancí a bolestí. Nadměrné sezení ale způsobuje i další problémy:

  • Vyhrbení páteře v oblasti hrudníku vede k omezení dechových pohybů a v dlouhodobém horizontu má za následek snížení funkční kapacity plic (pojmou tedy méně vzduchu).

  • Stlačení břicha omezuje peristaltiku a vede k zácpě nebo dalším trávicím problémům.

  • Omezení cirkulace krve a lymfy má za důsledek otoky dolních končetin a pocit těžkých nohou. Často dochází také k jejich nedostatečnému prokrvení a s tím spojenému pocitu chladných končetin.

Všechny tyto faktory přispívají ke (anebo jsou příčinou) vzniku mnoha civilizačních onemocnění – počínaje obezitou, cukrovkou a vysokým krevním tlakem a konče až závažnými onemocněními, jako rakovina prsu a tlustého střeva.

 

6 tipů, jak negativní dopady sezení eliminovat

Jak se zdravotním následkům dlouhodobého sezení vyhnout?

1) Neseďte dlouho. Nejdelší možná doba, kterou byste měli vsedě strávit je 45 minut (podobně jako ve škole). Poté si udělejte krátkou pauzu; vstaňte a pokud máte čas a místo, můžete si i lehce zacvičit. Stačí ale, když se projdete do vedlejší kanceláře, k oknu nebo třeba jen do kuchyňky pro sklenici vody. 

Trávíte svou pracovní dobu v autě? Pokuste se alespoň jednou za hodinu zastavit na odpočívadle či benzínové stanici a alespoň na chvíli z vozidla vystupte a protáhněte se.

Zásady správného sezení

2) Seďte správně. Pokud se už bez sedu v práci neobejdete, posaďte se tak, aby vaše záda trpěla co nejméně. Vyhněte se sedu ve vyhrbení s rameny dopředu a vytaženými k uším. Páteř by měla být napřímená, stejně tak i hlava – nemějte ji v předklonu ani záklonu.

Kyčle mějte umístěné lehce výše než kolena (židli si nastavte odpovídajícím způsobem). Nohy položte celými ploskami volně na zem a nekřižte je, předloktí volně umístěte celou plochou na desku stolu nebo je opřete o područky židle.

Velmi důležité je také uspořádání celého pracovního prostoru kolem vás. Detaily se dozvíte v článku jak správně sedět u počítače.

3) Pracujte i vestojte. Práci vsedě je vhodné střídat se stojem, ideálně každých 45 minut.  Práci vestoje umožňují polohovatelné stoly. Zpočátku stačí, když budete stát jen několik minut a poté se zase posadíte; interval stání pak postupne prodlužujte.

Modelů stavitelných stolů je na trhu celá řada a je potřeba umět správně vybrat. Podrobný návod jsme pro vás připravili v článku o výběru výškově nastavitelného stolu.

4) Střídejte různé typy sedu. Sedět celou pracovní dobu na židli je pro naše tělo unavující. Dobrou alternativou ke kancelářské židli je velký gymnastický míč, vyžaduje ovšem dostatek prostoru. Pozor, i na něm ale musíte dodržovat zásady správného sedu (viz výše) a nesedět příliš dlouho.

Pokud prostor pro míč nemáte, pořiďte si alespoň dynamický podsedák, případně menší balón (tzv. overball). Na polonafouknutém overballu můžete sedět, nebo si napolohovat záda do napřímení vložením overballu za záda k místu, kde máte tendeci hrbit se.

5) Seďte méně – skutečně jen tehdy, pokud je to nezbytně nutné. Vezměte si oběd do nejbližšího parku, na si chvíli lehněte (klidně i v kanceláři), se svými dětmi si volném čase hrajte vkleče nebo v hlubokém dřepu. Střídejte pozice a pohybujte se.

6) Kompenzujte. Zařaďte do svého života pravidelnou pohybovou aktivitu. Není třeba se přihlašovat do fitness centra nebo na skupinové cvičení. Velkou službu svému zdraví prokážete i obyčejnou chůzí: cestou z práce vystupte o pár zastávek dříve, na nákup se vydejte pěšky nebo se s celou rodinou vydejte na krátkou večerní procházku.

 

Shrnutí článku

  • Sed je pro naše tělo jednou z nejnáročnějších pozic, při kterém trpí nejen záda, ale i další tělesné systémy.

  • Vsedě bychom měli trávit nejdéle 45 minut v kuse.

  • Pracovní pozice je vhodné střídat – dobrou pomůdkou je gymnastický míč či polohovací stůl.

  • Do běžného života bychom měli zařadit pohyb, pomoci může i obyčejná chůze.

 

500 Kč na nákup