Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Prodlužujeme do 25.4. nebo do vyprodání zásob.

Je sezení na míči zdravé?

Pokud trávíte velkou část svého pracovního dne vsedě nebo vás po delším sezení bolela záda, určitě vás někdy napadlo, jestli by nebylo vhodné vyměnit vaši kancelářskou židli například za velký nafukovací gymnastický míč – fitball.


Před několika lety byl rehabilitační svět a svět fitness doslova zaplaven velkými gymnastickými míči různého materiálu a velikosti. Odborníci hromadně doporučovali nahradit sezení na kancelářských židlích tzv. aktivním sedem na míči a lidé v kancelářích houfně vyměňovali židle za míče na sezení. Všichni očekávali, že se zbaví bolestí zad nebo jim minimálně předejdou.

Sed na míči ano, ale ... 

Bohužel, žádný zázrak se nekonal. Sed je totiž stále sedem a jeho vliv na lidské zdraví je negativní, obzvláště sedíme-li dlouho. Žádná pomůcka, a tedy ani gymnastický míč, za naše svaly práci neudělá a to, že je míč labilní a tudíž by se dalo předpokládat, že bude naše svaly nutit k většímu zapojení, je pravda jen z části. Za napřímené držení těla je totiž z velké části zodpovědná tzv. autochtonní muskulatura – malé, drobné svaly uložené hluboko kolem páteře, naší vůlí neovlivnitelné. Pokud tyto svaly nepracují správně, přebírají jejich aktivitu velké povrchové svaly, které jsou ale většinou náchylné k přetížení, oslabení a zkrácení. Když pak sedíme na balanční ploše – třeba velkém míči – mohou se tyto svaly rychleji unavit a přetížit. K bolestem zad, případně k něčemu ještě horšímu, je to pak jen už krůček.

Samotný míč na sezení nás tedy bolestí zad nezbaví. Můžeme jej ale využít jako další variantu sedu, rozbít jím monotónnost naší pracovní pozice a když k sezení na míči přidáte malé pohupování nebo krouživé pohyby pánví, zapojíte svaly trupu a dolních končetin a uděláte z pasivní činnosti alespoň trochu aktivní.

Jak správně na míči sedět

Je to podobné, jako u správného sedu na židli. Kyčle by měly být o něco výše než kolena, kolena by měla směřovat lehce od sebe a nohy by měly být opřené celou plochou o podlahu. Pro lepší stabilitu bychom neměli sedět pouze na kraji míče, ale stehna by měla být takřka celou plochou v kontaktu s míčem. Naopak lýtka by se neměla do míče zapírat. Aby se nám takovýto sed podařilo nastavit, je třeba vybrat vhodnou velikost míče.

Jak vybrat správnou velikost míče

Nejjednodušším vodítkem je průměr míče a výška Vaší postavy. K lepší orientaci Vám pomůže následující tabulka.

 

výška postavy do 150 cm ->

průměr míče 45 cm

výška postavy 150-165 cm ->

průměr míče 55 cm

výška postavy 165-175 cm ->

průměr míče 65 cm

výška postavy 170-185 cm ->

průměr míče 75 cm

výška postavy 185-195 cm ->

průměr míče 85 cm

výška postavy více než 195 cm ->

průměr míče 95 cm

 

Pokud si ji nechcete pamatovat, můžete alespoň pro orientační určení správné velikosti míče odečíst od Vaší výšky 100 cm, získáte tak průměr míče, kterým byste se měli řídit.

Cviceni na mici

Na míči nemusíte jen sedět

Gymnastický míč je všestrannou cvičební a rehabilitační pomůckou, nemusíte na něm tedy jen sedět při práci. S oblibou je využívám jak k posilování nebo protahování, tak i na většině rehabilitačních pracovišť k cílenému rehabilitačnímu cvičení. Velké oblibě se také těší mezi těhotnými ženami například při těhotenském cvičení a při přípravě k porodu. Pokud chcete gymnastický míč využít k některé z těchto aktivit, doporučujeme nehledat univerzální cviky na internetu, ale obrátit se na certifikovaného trenéra či zkušeného fyzioterapeuta.

Autorka: Mgr. Veronika Kristková

Zdroj foto: Canva.com

500 Kč na nákup