Poslední šance! ⭐ Ušetřete až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Platí pouze do 28.3. 1.4. nebo do vyprodání zásob.

4 tipy, jak zařídit dětský pokoj pro školáka

Víte, jak vzbudit ve vašem pubertálním školákovi trochu elánu do nového školního roku? Předělejte (nebo udělejte) mu pokoj hodný studenta jeho věku! Přizvěte ho k tomu, ale mějte na paměti několik věcí důležitých pro jeho zdraví.


Dosáhlo vaše dítě 13 let a najednou mu už jeho starý pokojíček nevyhovuje? Není divu! Roste a vyvíjí se, navíc rostou i jeho studijní nároky. To chce změnu! Sedněte si s ním a společně proberte, jaký styl by se mu líbil. Možná vás zaskočí požadavkem na tmavou výmalbu či neobvyklé dekorativní prvky, ale ty se dají snadno změnit, když přestanou vyhovovat. Vy se soustřeďte na kvalitní a funkční nábytek, dostatečné osvětlení. A na co tedy brát zřetel?

 

1. Rozdělení prostoru

Každý školácký či studentský pokoj by měl mít tři zóny: studijní, relaxační a úložnou. Ve studijní zóně se bude nejen učit, ale také se věnovat svým koníčkům (kreslení či malování, modelářství, ruční práce, programování atd.). Do relaxační zóny spadá prostor pro spaní, ale také místo, kde si může zacvičit či se povalovat či pobývat s kamarádem či kamarádkou. Úložná zóna zahrnuje místo na uložení oblečení (u dívek nezapomeňte na velké zrcadlo), knih, hraček, her či věcí potřebných pro koníčky.

Studentsky pokoj

2. Stůl & židle: Stabilní, ale přizpůsobivé

Vadné držení těla dětí je v současné době jednou z nejčastějších funkčních poruch pohybového aparátu, které se vyskytují u 40 % dětí. Pokud jste už na to nemysleli dříve, pak teď je nejvyšší čas to napravit a pořídit ergonomický stůl a židli. Ty jsou ostatně základem každého pokoje školáka či studenta. Obojí by mělo být stabilní, ale zároveň dostatečně flexibilní, aby s dítětem postupně rostlo. Hodí se k tomu polohovací stoly a židle s nastavitelnou výškou sedu. Jestliže dítě stráví už ve škole dost hodin sezením, je vhodné jej naučit část úkolů udělat vestoje. Díky elektrickému ovládání je změna výšky stolu otázkou chvilky. 

Ergonomicka zidle Ergonomicka zidle pro studenta

3. Světlo: Pracujte s přirozeným i umělým

I do malých pokojíčků se dá vnést více světla pastelovou výmalbou ve světlém odstínu. Ovšem u teenagera můžete narazit, neboť v tomto věku není výjimkou požadavek tmavé výmalby. Pak je dobré umístit stůl tak, aby na něj dopadalo co nejvíc denního světla a zároveň zajistit i dostatek světla umělého. Přímo psací stůl by měla osvětlovat lampička, umístěná na opačné straně, než jakou rukou píše vaše dítě. Stojí-li stůl u zdi, můžete použít nástěnnou lampičku, abyste ušetřili místo na stole.

Umisteni osvetleni na stole

4. Úložných prostor není nikdy dost

Ve studijní zóně jsou ideální modulární knihovny  či skříňky, které můžete přizpůsobit jak prostoru daného pokoje, tak i měnícím se potřebám svého dítěte. Lze použít pouze otevřené moduly, nebo je zkombinovat s uzavíratelnými. Navíc si je potomek může polepit plakáty se svými idoly nebo pomalovat, aby dosáhlo podoby svého pokoje podle vlastních představ.

Autorka textu: Eva Suchomelová

Zdroj fotek: Liftor.cz, Shutterstock 

Mgr. Eva Suchomelová
Mgr. Eva Suchomelová

Svůj pracovní čas dělí mezi výuku a psaní. V rámci Pravopisné posilovny trénuje děti i dospělé v českém pravopisu. Kromě toho již víc než dvě desetiletí píše o životním stylu, zdraví, pohybu, výživě a mnoha dalších tématech. Je také autorkou textů již 4 dílů literárních omalovánek. Z toho je patrné, že tráví mnoho času za počítačem a musí řešit negativní dopady sedavého zaměstnání na své zdraví. I proto ji zaujalo téma zdravé práce na počítači v kombinaci s polohovacími stoly.

500 Kč na nákup