Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Prodlužujeme do 28.4. nebo do vyprodání zásob.

Postavte se k práci čelem

Pokud trávíte většinu vaší pracovní doby v pozici vsedě, určitě jste už někdy doslova na vlastní kůži pocítili důsledky dlouhodobého sezení.  Bolesti zad, zkrácené ohybače kyčlí a kolen, otoky nebo pocit chladu na dolních končetinách, ale i menší kapacita plic nebo zácpa a problémy s trávením. K tomu všemu nám může dlouhodobé sezení v nevyhovující pozici významnou měrou přispívat. Jak z toho ven? Můžete se protahovat, cvičit, sedět pouze omezenou dobu nebo také můžete zkusit pracovat vestoje.


Jaké benefity nám tedy práce vestoje přináší? Když stojíme zpříma na obou nohách, jsou svaly na dolních končetinách v úplně jiné situaci, než když sedíme. Zejména již zmiňované ohybače kyčlí a kolen nejsou zkrácené, ale naopak v prodloužení. Nebo alespoň ve své střední délce. Vzhledem k tomu, že zkrácení těchto svalů hraje významnou roli při vzniku svalových dysbalancí, je důležité, abychom jejich délku měnili pokaždé, kdy je to možné. Vestoje nemáme tolik příležitostí uvolnit trup do vyhrbení jako u sedu, kde k tomu pasivní opření o opěradlo židle či křesla doslova svádí. Jakmile máme hrudník v napřímení, lépe se nám dýchá a rovněž všechny vnitřní orgány mohou lépe pracovat.

Práce vestoje

Náš tip:

Zkuste se vsedě zcela uvolnit a vyhrbit. Zkuste se zhluboka nadechnout. A teď se postavte, narovnejte hrudní a znovu se nadechněte. Cítíte ten rozdíl?

 

Práce vestoje je efektivnější

Při práce vestoje jste aktivnější. Jednak už tato pozice sama o sobě vyžaduje aktivitu většího počtu svalů než sed a jednak nás stoj automaticky nutí přešlapovat a měnit těžiště. Když stojíme a pohybujeme se, pomáhá aktivní práce svalů dolních končetin k správnému návratu krve. Riziko vzniku otoků je tedy při práci vestoje menší než vsedě. Stoj má rovněž pozitivní vliv na naše myšlení a efektivitu práce. Ukazuje se, že vestoje se více zapojují části mozku odpovědné za naši nabuzenost a připravenost k akci. Není tedy s podivem, že práce vestoje zvyšuje naši pozornost a produktivitu.

Víte, že?

Bohužel jedna špatná zpráva. Pouhou prací vestoje nezhubnete, jak se nás snaží přesvědčit někteří propagátoři zdravého životního stylu. Pravdou je, že rozdíl mezi množstvím kalorií spálených při hodině sezení a stání je pouhých 8 kalorií.

 

Práci vestoje střídejte s pohybem

Práce vestoje má také své zásady a pravidla, která je dobré znát. Pamatujte, všeho s mírou, obzvláště pokud s prací vestoje začínáte. Je třeba dodržovat ergonomické uspořádání pracovního prostředí a volit vhodnou obuv. I při práci vestoje platí, že všeho moc škodí, takže je třeba střídat statickou zátěž s dynamikou – pohybem a kompenzovat ji vhodnou sportovní aktivitou.

 

Autorka článku: Veronika Kristková

 

 

500 Kč na nákup