Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Prodlužujeme do 25.4. nebo do vyprodání zásob.

Co pomáhá na tenzní bolest hlavy? Rychlá úleva bez léků proti bolesti

Také se vám občas stane, že vás přepadne bolest hlavy a máte pocit, jako by ji někdo svíral ve svěráku? Pravděpodobně trpíte stejně jako 80 % populace tenzními bolestmi hlavy. Dá se s tím něco dělat?


Co je to tenzní bolest hlavy?

I když vám tento termín moc neříká, určitě už jste se s ní setkali. Tenzní bolesti hlavy totiž potrápí 80 % populace, jsou to nejběžnější bolesti hlavy. Slovo tenzní označuje napětí. Bolest je většinou způsobena napětím svalů. Z výzkumů vyplývá, že častěji na ně trpí ženy. Mohou být příležitostné, kdy se objevují jen několikrát za měsíc. Nebo existuje i chronická tenzní bolest hlavy, která postiženého trápí více jak 15 dní v měsíci a to opakovaně po dobu 3 měsíců.  

 

Jak ji poznat?

Bolest hlavy není nikdy dobré podceňovat. Jestliže se u vás opakovaně objevují velmi silné bolesti hlavy, je vhodné navštívit lékaře, aby vyloučil jiné příčiny.

 

Projevy tenzní bolesti hlavy:

-        bolest je mírně až středně silná

-        nezhoršuje se fyzickou aktivitou

-        je těžko lokalizovatelná, člověk má pocit, jako by měl hlavu ve svěráku (bolest přichází zvenčí)

-        bolesti často začínají v oblasti krku, ale objevují se i na temeni či za očima

-        nedostavuje se zvracení či závratě (jako je tomu u migrény), ale může se objevit lehká světloplachost a citlivost na hluk

-        další projevy jsou individuální, záchvaty bolesti mohou trvat hodiny, ale i celé dny

 

Jaké jsou její příčiny?

Přesné příčiny nejsou přesně známé, ale většinou se jedná o sled několika faktorů. Na tenzní bolest hlavy má vliv:

-        stres

-        nedostatek pohybu

-        emoční výkyvy a vypjaté situace

-        namáhání očí

-        nesprávné držení těla

-        kouření

-        nedostatek spánku

-        konzumace alkoholu

-        dehydratace

-        hormonální výkyvy (především u žen)

Léky na bolest hlavy

Jak se tenzní bolest léčí?

Když nás něco bolí, automaticky sáhneme po lécích na bolest. Jejich pravidelné a časté užívání má však řadu nežádoucích účinků. Zajímavé je, že pokud analgetika berete opravdu často, mohou i ony samy bolest hlavy vyvolávat. Pokud vás tedy bolí hlava, existuje i jiné řešení. Zkusit můžete buď přírodní prostředky, nebo jiné metody.

 

Esenciální oleje

Mají obdobné účinky jako řada léků. Stačí, když si jimi pomažete čelo a necháte působit. Úleva by se měla dostavit zhruba za 15 minut. A jaké zvolit? Doporučuje se mátový či levandulový olej.

 

Protažení

Bolest často souvisí se ztuhlým krkem a šíjí, které dostávají zabrat především při práci na počítači. Jednou za čas je dobré si tuto oblast protáhnout pomocí jednoduchých cviků.

 

Obklady

S tenzními bolestmi vám pomohou i obklady, v tomto případě budou nejlepší ty studené. Stačí, pokud pár kostek ledu vložíte do sáčku a poté zabalíte do utěrky a budete přikládat na spánky. Můžete ale zkusit i babské rady a utěrku namočit v jablečném octě.

 

Bylinky

Jejich užití je široké. Lze si připravit bylinkový čaj, nebo se do nich ponořit – tedy připravit si koupel. Napětí zmírňuje například mateřídouška, heřmánek či meduňka.

 

Akupresura

Pokud se bolest hlavy objeví, zkuste si buď masírovat spánky a nebo tlačit bod nad kořenem nosu. Po chvíli by se měla bolest zmírnit.

 

Relaxační cvičení

Odborníci při bolestech hlavy doporučují například jógu, meditaci, Jacobsonovu progresivní svalovou relaxaci či autogenní trénink.

 Relaxace

Další metody

Některým pacientům trpícím tenzními bolestmi hlavy pomáhá například i vodoléčba, elektroléčba, hypnoterapie či behaviorální terapie.

 

Jak předcházet tenzní bolesti hlavy?

Co si budeme povídat. Nejlepší by bylo, kdyby nás hlava nikdy nebolela. Prevence naštěstí existuje. Jak se tedy tenzním bolestem hlavy vyhnout? Existuje hned několik tipů:

 1.     Více se hýbejte

Naše těla jsou uzpůsobena k pohybu, spíše než dlouhému vysedávání v zaměstnání. Nedostatek pohybu či jednostranná zátěž vedou ke svalovému napětí. Snažte se proto pohyb zařadit do svého každodenního plánu. A jaký sport si vybrat? Třeba takový, díky kterému předejdete i bolestem zad.

2.     Vyhněte se stresu

Jistě budete oponovat, že se to snáze říká, ale hůře provádí. Důležité je uvědomit si, že stres je jen naší reakcí na vnější události. Je tedy jen v naší hlavě a proto s ním můžeme pracovat. Pokud se cítíte ve stresu, zkuste zavřít na chvíli oči, zhluboka se nadechnout a zkrotit myšlenky, které vám víří v hlavě. Pak si vezměte papír a sepište si seznam toho, co je třeba udělat. Uvidíte, že už samotné zapisování vás uklidní. Budete mít dojem, že věci získávají řád a tak je snáze vyřešíte.

Pamatujte na to, že výše zmiňovaný pohyb je skvělým prostředkem i v boji se stresem. Stres totiž působí negativně nejen na naši psychiku, ale i tělo. Svaly jsou v neustálém napětí, uvolňuje se kortizol a adrenalin. Když se ale hýbeme, mozek naopak uvolňuje endorfin, tedy hormon štěstí a díky tomu se budete cítit víc v pohodě.

3.     Myslete na správné držení těla

V práci tráví každý z nás podstatnou část dne. K tomu bychom měli přizpůsobit i naše pracoviště. Jinak dochází k přetěžování či jednostrannému zatěžování našeho těla. A právě svalové napětí je jedním z důvodů vzniku tenzních bolestí hlavy. Jak si tedy pracoviště přizpůsobit, aby bylo více ergonomické?

-        Tenzní bolesti často vznikají kvůli nesprávně nastavenému monitoru počítače. Horní okraj monitoru by měl být zhruba v úrovni vašich očí a nakloněn o 5 stupňů dozadu.

-        Židle by měla být nastavitelná, a to nejen co se týče její výšky, ale i opěrek rukou či opěrky hlavy.

-        Součástí ergonomického pracoviště by měl být i výškově nastavitelný stůl. Díky tomu ho nejen přizpůsobíte vaší postavě, ale můžete střídat práci ve stoje a v sedě, což uvítá celé vaše tělo.

Výškově nastavitelný stůl

 4.     Neodbývejte spánek

Také občas po nocích doháníte práci? Je pak jasné, že si vaše tělo nestihne odpočinou a kromě únavy se druhý den mohou dostavit i bolesti hlavy. Spánek je pro naše fungování nepostradatelný. I přesto poruch spánku přibývá a problémy trpí téměř každý druhý.

Čím to je? O spánek nás okrádá stres spojený s pracovními termíny a tlakem na výkon. Kromě toho je na vině i těžké jídlo a používání digitálních technologií těsně před ulehnutím. Vhodnější je naopak sáhnout po knize, nebo si zacvičit jógu.

Tenzní bolesti hlavy jsou sice velmi nepříjemné a komplikují nám život, ale nejsou nebezpečné, protože při nich nedochází k poškození mozku. K úlevě většinou postačí masáž či relaxační cvičení, bez nutnosti užívání medikamentů. Nejúčinnější je však bolestem předcházet.

Autorka textu: Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.

Zdroj foto: Canva.com

 

 

 

 

Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.
Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.

Její životní cestu vždy určovala láska k literatuře a psaní. Vystudovala Bohemistiku a Dějiny české novější literatury. Poté se vydala na dráhu redaktorky, již deset let píše články, příběhy, pohádky a jiné texty všeho druhu. Volný čas ráda tráví s knihou či štětcem v ruce. Téma polohovatelných stolů ji zaujalo proto, že při tvorbě slovem, ale i barvou je někdy zapotřebí se pořádně rozmáchnout.

500 Kč na nákup