Poslední šance! ❤️ Ušetřete až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Platí pouze do 26.3. 28.3. nebo do vyprodání zásob.

Polohovací stoly v ordinacích praktických lékařů

Výškově nastavitelné stoly v kanceláři překvapí už jen málokoho, co ale polohovací stůl u praktického lékaře? S podobnou myšlenkou si přitom v posledních letech pohrává čím dál víc praktiků. A podle odborníků by zavedení výškově stavitelných stolů pomohlo zlepšit zdraví a kvalitu života nejen lékařům, ale i jejich pacientům.


Nadměrné sezení více či méně souvisí s řadou civilizačních onemocnění – na tom se vědecké a lékařské kruhy shodly už před mnoha lety. Ale zatímco doktoři svým pacientům doporučují aktivnější životní styl a střídání pracovních poloh, sami často většinu ordinační doby prosedí a tím své zdraví zanedbávají. 

To se týká zejména praktických lékařů. Podle studie uveřejněné v roce 2021 v časopise BMC Family Practice stráví 60 % praktiků v ordinaci vsedě 7 a více hodin denně. Sedavá práce a nadměrný stres tak u řady lékařů vedou k těm samým nemocem, před kterými varují své pacienty.

Univerzita v anglickém městě Loughborough proto ve spolupráci s Královskou asociací praktických lékařů (Royal College of General Practitioner) připravila studii, která zkoumá vliv výškově nastavitelných stolů na zdraví praktiků a jejich pacientů.

Studie se účastní na 500 praktických lékařů z Velké Británie. Lze ovšem předpokládat, že výsledky budou platné i pro české doktory. Lékaři, kteří se studie účastní, budou během své pracovní doby nosit zařízení, které zaznamená čas strávený prací vsedě a vestoje. 

 

Návštěva lékaře vestoje? Už brzy realita

Jedním z výstupů, který si výzkumníci od využívání polohovacích stolů v ordinacích slibují, je zlepšení zdraví samotných pacientů. V souvislosti s epidemií obezity, cukrovky 2. typu a dalších civilizačních onemocnění předepisují praktici svým pacientům větší pohybovou aktivitu či právě práci vestoje.

Vědci očekávají, že pokud tyto rady dostane pacient od lékaře, který při práci sám stojí, je daleko větší pravděpodobnost, že si je vezme k srdce a bude se jimi řídit. 

Tento přístup by mohl mohl pomoci s redukcí váhy významné části pacientů. V České republice trpí nadváhou 44 % obyvatel a obezitou pak dalších 20 % dospělých. S kily navíc ale už bojují i mladší ročníky.

 obezita lékař

Díky tomu, že by při návštěvě ordinace stáli i pacienti, předpovídá výzkumná skupina z Loughborough University zkrácení jedné konzultace z 15 na 10 minut. Lékař by tak zvládl obstarat více pacientů.

Samozřejmě ne v každé situaci bude návštěva vestoje možná. Podle výzkumníků ji nebude možné praktikovat např. u starších a nemocných lidí nebo při určitých vyšetřeních (třeba měření tlaku).

 

Polohovací stoly - přizpůsobení pro lékaře

Důležité je k výběru výškově nastavitelného stolu správně přistoupit. Je třeba vzít v potaz výšku lékaře, předpokládané zatížení desky a řadu dalších faktorů. Zásadní jsou i dodací a reklamační podmínky.

Na e-shopu Liftor nabízíme nabízíme odběratelům více stolů (např. nemocnicím či poliklinikám) slevu. Samozřejmostí je doprava zdarma, 5letá záruční lhůta a možnost stůl do 30 dnů bez udání důvodu (a poplatku za odvoz) vrátit.

Stůl je možné přizpůsobit pořízením dalších doplňků: držáku na monitor, lampy či podložky na stání (bližší informace si přečtěte v průvodci příslušenstvím k polohovacímu stolu).

 

Shrnutí článku

  • Velká část praktiků tráví vsedě 7 a více hodin denně, což se negativně projevuje na jejich zdraví.
  • Polohovací stůl v ordinaci může zkrátit dobu strávenou s pacientem a napomoci, aby lépe dodržoval doporučená opatření.
  • Při nákupu více polohovacích stolů je možné získat slevu.

 

500 Kč na nákup