Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Prodlužujeme do 28.4. nebo do vyprodání zásob.

Jaké rozměry by měl mít stůl do kanceláře: výška, šířka i délka stolu

Nejde jen o pouhá čísla na metru. Tyto parametry mohou ovlivnit nejen vaše pohodlí, ale mají dopad na zdraví, produktivitu a to, jak vám celkově práce půjde od ruky. Pojďme se podívat, jaké rozměry jsou pro správné sezení a práci důležité.

Třikrát měřte a pak až nakupujte

Možná si říkáte, že se dnes všechno příliš řeší a stačí prostě dojít do prodejny nábytku a vybrat si první stůl, který vám padne do oka. Pokud ale chcete udělat co nejvíc pro své tělo, ale i mysl, přece jen se na chvilku zastavte. Tady jsou hned dva pádné důvody, proč si dát s výběrem stolu a jeho rozměrů na čas:

1. Podporuje správné držení těla

Pokud u stolu trávíte denně několik hodin a podceníte jeho ergonomické nastavení, mohou se brzy objevit zdravotní problémy. Ty jsou dány především úhlovým nastavením v jednotlivých kloubech při sezení či stání.

Tip:„Zdravotní problémy, které vznikají špatným nastavením pracovního prostředí se řetězí od středu našeho těla směrem k dolním i horním končetinám. Nejčastěji se jedná o zatuhlá či bolavá ramena, přetížení svalů v oblasti loktů a předloktí nebo vznik syndromu karpálního tunelu. Pokud se blíže podíváme na obtíže směřující k dolním končetinám, mohou vás v této oblasti potrápit také bolesti a snížená hybnost v kyčlích a kolenních kloubech nebo časté křeče či otoky lýtek a kotníků,“ říká fyzioterapeutka Mgr.Gabriela Pelánová z projektu @fyziodokanclu

2. Správně strukturovaný pracovní prostor zvyšuje naši produktivitu

Stůl by tedy měl být dostatečně velký, aby se na něj vešly veškeré pracovní nástroje a ladil i se zbytkem místnosti. Jednoduše řečeno jde o to, aby vám u stolu bylo dobře. Samostatnou kapitolou je pak pořádek na stole. Říká se, že když máte uklizený stůl, budete mít větší pořádek i v hlavě a práce vám půjde lépe od ruky. Aby to ale tak mohlo být, musíte mít v první řadě dostatečně velký pracovní prostor.

Jak velký by měl být pracovní stůl?

Standardní velikost stolu je udávána dle průměrné výšky člověka (počítá se se 173 cm) a to 160 cm na délku, 80 cm na šířku a 72 cm na výšku. Bude ale takový stůl vyhovovat i vám? Než si odpovíte, zamyslete se nad následujícími body, které vám s výběrem stolu mohou pomoci:

 

  • Jak dlouho budete u stolu sedět/stát? Pokud více jak šest hodin denně, záleží na každém centimetru pracovní plochy i výšky stolu. Nároky na sezení se mění i v závislosti na profesi a umístění stolu (kancelář, dílna, jídelna apod.)
  • Vybírejte i dle postavy a věku. Důležitá je v tomto případě nejen zmiňovaná výška, ale robustnost postavy. U dětí počítejte s tím, že rostou a spolu s nimi by tedy měl i stůl.
  • Co vše bude na stole? Pracujete na počítači s monitorem či dvěma? Odkládáte na stůl další předměty, šanony, knihy nebo ho používáte k manuální práci? Plochu si rozvrhněte tak, abyste měli i dostatek místa na manipulaci apod.
  • Jaký prostor máte k dispozici? Při výběru zohledněte i skutečnost, do jakého prostoru má stůl pasovat. Tedy nejen, aby tam seděl stylově, ale především rozměrově. Ve výběru tak můžete být limitováni i vnějšími faktory.

Zaměřeno na jednotlivé parametry: výška, šířka, délka stolu

Nyní se zastavme u každého z rozměrů. Jaká jsou standardizovaná čísla?

Délka stolu. Pokud vám k práci stačí například jen notebook, pohodlně se vejdete na stůl o délce 120 centimetrů. Jestliže ale potřebujete i několik monitorů, knihy či další pomůcky, vybírejte stoly o délce 160 až 180 centimetrů. Vždy byste se měli cítit pohodlně a komfortně.

Šířka/hloubka stolu. I v tomto případě záleží na tom, co stůl ponese. Pamatujte na to, že mezi obrazovkou vašeho počítače a očima je doporučovaná vzdálenost 45 cm. Standardní je šířka 60 až 80 centimetrů, která bude dostačující u menších obrazovek, jako jsou například 17palcové monitory. Pokud však máte více monitorů, komfortnější bude šířka 100 cm, díky které minimalizujete pohyby hlavy a krku. Na stůl byste si také měli pohodlně položit zápěstí a předloktí.

Výška stolu. Výše uvedené parametry jsou standardizované, v tomto případě však hraje vaše tělesná konstituce největší roli. Důležité je, aby stůl umožňoval ergonomické sezení, vaše předloktí by měla při psaní svírat úhel přibližně 90 stupňů. Pokud vám nevyhovují běžně dostupné stoly, ideální řešení je zvedací polohovací stůl, který se přizpůsobí každé postavě.

Když jeden nestačí: polohovatelný stůl vyřeší problémy

Pokud už si stůl vyberete, ve většině případů jsou rozměry dány. Jenže co když stůl pořizujete do kanceláře, kde se střídají zaměstnanci? Nebo když chcete při práci občas stát, protože vám to pak lépe myslí? Tento problém pomohou vyřešit výškově nastavitelné stoly. Jaké výhody přinášejí? Plocha stolu zůstává většinou podobná, ale výšku lze uzpůsobit buď postavě, nebo tomu, zda u práce sedíte či stojíte. Polohovatelný stůl má navíc tu výhodu, že si „pamatuje“ naprogramované výšky. Nemusíte tak při každé změně stůl složitě nastavovat. Má polohovatelný stůl i nějakou tu nevýhodu? Jedinou, oproti konvenčním pevným stolům je jejich pořizovací cena většinou o něco vyšší. Jedná se ale o investici do vašeho zdraví, která se vám brzy vrátí.

Zajímavé tipy pro uspořádání pracovního stolu

Ve filmu Jak básnící přicházejí o iluze pojednává o rozvržení pracovní desky docent Zajíc a přichází s takzvanou Zajícovou metodou. Vypadá to, jako by uspořádání pracovního místa byla hotová věda, ale mnohdy na to stačí jít s rozumem. Na jaké další věci, kromě rozměrů stolu, se hodí pamatovat?

Myslete i na materiál pracovní desky stolu

Ten vybírejte nejen s ohledem na prostor, ale jednoduše i podle toho, co je vám příjemné. Dnes jsou k dostání polohovací stoly s deskou z masivu, bambusu či s klasickou deskou s různými dekory a motivy.

Seďte správně!

Víte, co je pro správné sezení nejdůležitější? Uvědomit si postavení svého těla a pravidelně ho korigovat. Fyzioterapeutka Mgr. Gabriela Pelánová upřesňuje, že zdravý sed: „Začíná kontaktem chodidel se zemí, vede celým naším tělem a končetinami a končí nastavením krční páteře, pozicí hlavy nebo správným fungováním čelistních kloubů.“

Jak daleko by měla být obrazovka počítače?

Optimálně 45 cm. S metrem však u stolu většinou nesedíme. Jak si tuto vzdálenost představit? Monitor by měl být vzdálen zhruba na délku vaší paže. Když ji natáhnete, dotknete se obrazovky. Horní okraj monitoru by měl být v úrovni očí, případně mírně níž. Díky tomu nebudete hlavu zaklánět a zbytečně si namáhat krk.

Myslete i na osvětlení

Ke stolu vždy patří lampa či jiný zdroj světla. I zde vybírejte obezřetně a nechte si případně poradit od odborníků. I když se to na první pohled nezdá, světlo má velký vliv na naši produktivitu a únavu. „Kromě úhlového nastavení v jednotlivých kloubech, které významně ovlivňuje vznik právě zmiňovaných zdravotních problémů, je důležité vzít také v potaz, že tělesné funkce a celkové držení těla ovlivňuje například teplota a kvalita vzduchu v místnosti nebo kvalita a barva světla,“ doplňuje fyzioterapeutka Mgr. Gabriela Pelánová

Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.
Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.

Její životní cestu vždy určovala láska k literatuře a psaní. Vystudovala Bohemistiku a Dějiny české novější literatury. Poté se vydala na dráhu redaktorky, již deset let píše články, příběhy, pohádky a jiné texty všeho druhu. Volný čas ráda tráví s knihou či štětcem v ruce. Téma polohovatelných stolů ji zaujalo proto, že při tvorbě slovem, ale i barvou je někdy zapotřebí se pořádně rozmáchnout.

500 Kč na nákup