Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Prodlužujeme do 28.4. nebo do vyprodání zásob.

Jak snížit vysoký krevní tlak přirozeně?

Máte zvýšený krevní tlak? Víte, že k jeho snížení se nemusíte každý den ládovat spoustou medikamentů, ale zvolit lze i přirozenější cestu? Zkuste to změnou životního stylu a uvidíte, že léky budete moct omezit, nebo úplně vysadit. Přinášíme několik tipů, jak na to.


Co je to vysoký krevní tlak?

Vysoký krevní tlak, neboli hypertenze, trápí každého třetí z nás. Ošidné na něm je především to, že nebolí. Takřka o něm nevíme. Ale přitom jde o tikající časovanou bombu. Pokud se hypertenze neléčí, může vést k infarktu, mrtvici a jiným kardiovaskulárním onemocněním s velmi vážnými následky.

 

Hlavní je porada s lékařem

Zvýšení krevní tlak může být symptomem nějakého jiného onemocnění. Vždy je proto stěžejní konzultace s lékařem. Bez jeho vědomí nikdy léky na tlak nesnižujte, nebo nevysazujte. Docházejte na pravidelné kontroly a měření a proberte s ním, která z uvedených přírodních metod by mohla být ta pravá právě pro vás.

 

Jak se měří krevní tlak?

Tlak v naší krvi je určován tepem srdce. Správný tlak zajišťuje, že jsou svaly a orgány zásobeny dostatkem kyslíku i živin. Je normální, že během dne tlak kolísá. Odvíjí se to od fyzické aktivity, ale i míry stresu. Ke zvýšení dochází, i když vás něco bolí. Naopak klesá tehdy, když jsme v klidu či spíme.

I z toho důvodu lékaři k posouzení hypertenze používají speciální přístroj, který nosí člověk po dobu 24 hodin. Až z výsledků celodenního měření lze usuzovat na hypertenzi. V ordinacích nás totiž často postihuje takzvaný efekt bílého pláště. Kdy nám tlak vyskočí nahoru už jen z toho faktu, že jsme u lékaře.

 

Jaký je normální krevní tlak?

U krevního tlaku rozlišujeme dvě hodnoty: systolickou a diastolickou. Jedná se o dvě číslice oddělené lomítkem. První vyšší hodnota ukazuje na tlak při stahu levé komory srdeční a vypuzení krve do velkého oběhu. Druhá hodnota ukazuje na tlak, který je dán odporem krevního řečiště, protože v této fázi srdce nepumpuje, ale odpočívá. Ideální krevní tlak je do 140/90 mm Hg. Pokud je vyšší, mluvíme o hypertenzi, pokud je výrazně nižší, není to sice pro náš organismus tak nebezpečné, ale nízký tlak mívá nepříjemné projevy (únava, mdloby, závratě).

 

Měření krevního tlaku

 

Jaké jsou nejčastější příznaky hypertenze?

Vysoký krevní tlak je pro naše tělo nebezpečný, zvlášť jedná-li se o dlouhodobý stav. Dochází totiž k poškození tepen a k dalším zdravotním komplikacím. Hypertenze může doprovázet jiná onemocnění, ale v mnoha případech se stává, že se příčinu nepodaří odhalit a tak je samotný vysoký krevní tlak označen za onemocnění. Nebezpečné na vysokém krevním tlaku je, že se projevuje až tehdy, když již došlo k poškození orgánů. Zpočátku o něm roky nemusíte vůbec vědět, pokud nechodíte pravidelně k lékaři.

 

Varovné signály:

-        závratě

-        krvácení z nosu

-        tachykardie, bušení srdce, bolest na hrudi

-        poruchy zrakového spektra

-        bolest hlavy

-        otoky končetin

-        nespavost

-        dušnost

-        únava

-        mravenčení prstů na rukách a nohách

-        zvonění či hučení v uších

 

Jaké jsou příčiny hypertenze?

Na vině je hned několik faktorů. Velkou roli hraje dědičnost, prodělaná onemocnění a celkový stav organismu, ale do určité míry se na jeho vzniku podílíme i my sami. Jde především o nezdravý životní styl. K rozvoji hypertenze přispívá:

-        nadměrné solení

-        konzumace alkoholu

-        přemíra tučných jídel

-        nedostatek pohybu

-        nadváha

-        stres

-        kouření

 

Zdravý životní styl

 

8 způsobů, jak tlak jednoduše snížit

Existuje několik možností, jak na snížení vysokého krevního tlaku zapracovat. Vaše tělo vám rozhodně poděkuje!

 1.     Přirozený pohyb a cvičení

Odborníci tvrdí, že bychom denně měli udělat alespoň deset tisíc kroků, ale výzkumy ukázaly, že mnozí z nás za den ujdou sotva dva kilometry. Nejlepším způsobem je zahrnout pohyb do každodenní rutiny. Každé shozené kilo vám totiž pomáhá i se snižováním krevního tlaku.

 

Cvičit a hýbat se dá i v kanceláři. Zkusit můžete výškově nastavitelné stoly. Pokud budete střídat pozici vsedě a vestoje, zvýšíte spotřebu kalorií, ale dokonce budete i produktivnější. A jako třešinka na dortu vás přestanou bolet záda z neustálého sezení.

 

2.     Zvolte ten správný jídelníček

Všichni samozřejmě víme, že bychom měli jíst zdravě. Na vysoký krevní tlak má neblahý vliv především nadměrné solení. Optimální spotřeba soli na den a člověka se odhaduje na 3 až 4 gramy. Ve skutečnosti však tuto hodnotu překročíme několikanásobně. Na vině jsou především hotová jídla, ale i uzeniny, sýry či kupované pečivo. Proto bychom měli:

-        číst složení jídel

-        vyhnout se polotovarům

-        sůl nahradit čerstvými bylinkami

-        vyhýbat se uzeninám a tvrdým sýrům

 

Na druhou stranu existují i potraviny, které podle výzkumů přispívají ke snížení tlaku. Je to například červená řepa, kiwi, rozinky, meloun, ořechy, kajenský pepř či neslazené kakao.

 

3.     Relaxujte

Stres je velmi subjektivní emoce. To, co jednoho přivádí k šílenství, nechává druhého zcela chladným. Naučte se vidět pozitiva i v tom, co je na první pohled negativní. Najít vnitřní klid vám pomůže dechové cvičení, jóga, meditace, progresivní relaxace. Je jen na vás, co vám nejlépe vyhovuje.

 

4.     Vyzkoušejte akupresuru

Některé výzkumy naznačují, že i samotná stimulace reflexních bodů může snižovat krevní tlak, západní lékaři zůstávají obezřetní. Nicméně akupresuře připisují to, že dokáže tělo celkově uvolnit a zmírnit potíže.

 

5.     Darujte krev

Udělejte dobrý skutek a pomozte i svému zdraví. Pravidelné darování krve pomáhá snižovat dle výzkumů krevní tlak. Postačí, když se darovat vydáte jen čtyřikrát ročně a tlak jde dolů.

 

6.     Masírujte krk a šíji

Některé studie uvádějí, že masáž šíje má pozitivní vliv na hodnotu krevního tlaku. To z toho důvodu, že krční svaly jsou propojeny s oblastí mozku, která řídí funkce srdce.

 

Zkusit můžete i jednoduché cviky, kterými si šíji protáhnete.

 

7.     Vydejte se do sauny

Pravidelné saunování pomáhá optimalizovat hodnoty krevního tlaku. Je však důležité vybrat takový styl saunování, který je šetrný k vašemu krevními oběhu. To znamená teploty mezi 45 až 60 °C s vlhkostí 40 až 55 %. Je také lepší se vyhnout studené sprše, nebo skákání do studeného bazénku. To je vhodné jen pro ty, kteří mají srdce zcela zdravé.

 

8.     Buďte šťastní

Řada výzkumů a studií dokazuje, že šťastní a spokojení lidé jsou celkově méně nemocní. A také je méně často trápí potíže se srdcem či krevním tlakem. Jenže, jak být šťastnější? Můžete zkusit některý z těchto tipů:

-        ráno se na sebe usmějte v zrcadle a cestou do práce se usmějte alespoň na tři lidi, které potkáte

-        veďte si deník vděčnosti, kde si budete připomínat i to, co se vám ten den povedlo

-        snažte se každý den udělat alespoň malý dobrý skutek

 

Chce to jen trochu chtít

Z výše popsaného vyplývá, že ke snižování vysokého krevního tlaku stačí zdánlivé maličkosti. Uvidíte, že když je zařadíte do svého každodenního plánu, tlak půjde dolů. Stačí, když budete lépe jíst, více se hýbat a být šťastní za to, čeho jste v životě dosáhli.

 

Autorka: Mgr. Markéta Veselá, Ph. D.

Zdroj fotek: Canva.com

 

Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.
Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.

Její životní cestu vždy určovala láska k literatuře a psaní. Vystudovala Bohemistiku a Dějiny české novější literatury. Poté se vydala na dráhu redaktorky, již deset let píše články, příběhy, pohádky a jiné texty všeho druhu. Volný čas ráda tráví s knihou či štětcem v ruce. Téma polohovatelných stolů ji zaujalo proto, že při tvorbě slovem, ale i barvou je někdy zapotřebí se pořádně rozmáchnout.

500 Kč na nákup