Poslední šance! ⭐ Ušetřete až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Platí pouze do 28.3. 1.4. nebo do vyprodání zásob.

7 věcí, na které při výběru polohovacího stolu nezapomenout

Výběr polohovacího stolu je rozhodně krok správným směrem. Pomocí něj vytvoříte příjemnější, flexibilnější a především zdravější pracovnu nebo kancelář. Můžete vybírat podle mnoha faktorů, ale my vám poradíme, na co při výběru určitě nezapomenout a vzít v potaz.  


1. Stabilita

Asi nestojíte o to, aby se vám stůl během práce pod rukama viklal. Proto je důležitá jeho stabilita. Navíc se stůl nesmí převážit ani při zatížení monitory, počítačem nebo v případě práce na home office, když se okraje stolu chytí dítě. Výhodou je, když je polohovací stůl vybaven antikolizním systémem, který zajistí jeho bezpečnost a hladký chod při změně výšky desky.

 

Polohovaci stul

 

2. Jednoduchost ovládání

Měnit během práce u počítače pozici těla ze sedu do stoje je pro vaše zdraví velmi přínosné. Tahle změna ale nesmí zabrat moc času. Díky elektrickému ovládání s pamětí je změna pozice otázkou stisku tlačítka a desku stolu budete mít vždy ve správné výšce, ve stoje i v sedě. Rychlost se pohybuje podle konkrétního modelu mezi 25-38 mm/s a na výběr jsou modely s jedním nebo dvěma motory.

 

3. Tichý chod motoru

Co nejtišší motor, který posouvá desku stolu nahoru nebo dolů, je velmi důležitý, abyste nerušili kolegy v kanceláři a sami neztráceli koncentraci. Hluk rozhodně nepatří na příjemné pracoviště. Víte, že zdravotní limit hluku pro duševní práci je jen 50 dB? To je pro srovnání třeba hlasitost mírného deště. I běžný zvuk televize je vyšší, cca 55 dB.

 

4. Maximální a minimální výška stolu

Správnou výšku stolu právě pro sebe si nastavíte snadno. Položte ruce dlaněmi dolů na desku tak, aby na ní spočívalo celé předloktí. Když svírá s paží pravý úhel, je deska stolu v optimální výšce pro práci, vsedě i vestoje. Stůl bude tak mít přesně tu správnou výšku pro vaši postavu. Při výběru polohovacího stolu je tak nezbytné si vyzkoušet, zda se dá nastavit přesně do takové výšky, kterou potřebujete.

Polohovaci stul maximalni vyska

 

5. Rozměry desky

Deska pracovního stolu musí být vždy dostatečně velká, aby se na ni vešlo všechno, co k práci potřebujete. Případně abyste na ní mohli nejen pracovat na klávesnici, ale třeba také psát rukou (například poznámky), kreslit či rýsovat apod. Pokud se nemusíte omezovat v prostoru pro pracovní místo, můžete vybírat ze standardních velikostí. Jestli ale máte místa málo, třeba v domácí pracovně, můžete si objednat desku na míru tak, aby se vešla i do malé místnosti. A jak zjistit, kolik prostoru na stole potřebujete? Vyměřte si prostor pro počítač, klávesnici, lampu a další technické nezbytnosti a k tomu přidejte ještě alespoň dalších 20 % prostoru. Věřte, budou se vám hodit.

 

6. Příslušenství

S velikostí desky stolu souvisí také příslušenství, které výrobce ke stolu nabízí. To totiž může hodně místa ušetřit. Zásuvky na pracovním stole jsou fajn, ale mít svobodu výběru, kde budou umístěné, je ještě lepší. A co teprve takové držáky monitoru! Hodí se, pokud potřebujete mít volné místo na stole na klávesnice a myš, ale také dokumenty a knihy, telefon a další drobnosti, třeba i hrnek s kávou. S nimi můžete sáhnout i po menší desce stolu, než jakou jste původně zamýšleli, takže stůl vám především doma zabere méně místa. Díky kabelovým organizérům zas nebudou ze stolu na všechny strany viset kabely. Ty vám spolu s držákem počítače také výrazně ulehčí úklid kolem stolu i pod ním. Svůj stůl si také můžete vybavit dnes tolik potřebnými USB porty.

Dekor desky

7. Barva a design

Že to zajímá jen ženy? Ale kdepak! I pro muže je harmonické pracovní prostředí potřebné pro vyšší pracovní výkon. U polohovacích stolů si můžete obvykle vybrat několik barev jak nohou, tak i desky. Můžete je mít sladěné v jedné barvě, nebo zvolit naopak kontrastní kombinaci. Další věcí je sladění se zbytkem kanceláře či pracovního prostoru. U domácího pracoviště budete jistě stát také o to, aby se netlouklo se zbývajícím zařízením bytu. A nezapomeňte také na to, že barva desky stolu má vliv na oči a psychiku. Bílá sice může vypadat elegantně a působit svěže, ale pokud vás ve velké ploše bílá spíše oslňuje, vaše oči se brzy unaví. Volte tedy raději přirozenější odstíny světlého dřeva, které mají konejšivé účinky nejen na oči, ale také na vystresovanou mysl a příjemně působí na dotek.

Autor textu: Ondřej Mach

Zdroj fotek: Liftor.cz, Canva

Ondřej Mach
Ondřej Mach

Od mládí se věnoval pohybu v adrenalinové podobě – skákal s padákem, potápěl se, pěstoval kulturu těla. Pracovně se během let přesunul k překládání a tlumočení, což s sebou přineslo omezení aktivního pohybu a dlouhé hodiny u klávesnice či v zasedačkách. Jelikož jej zajímají technické inovace i nejnovější vychytávky, které mohou zlepšit kvalitu života, začal spolupracovat s firmou Liftor a ve svých článcích zjišťuje, co všechno lze zvládnout s polohovatelnými stoly.

500 Kč na nákup