Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Prodlužujeme do 28.4. nebo do vyprodání zásob.

Antikolizní systém – jak funguje bezpečnostní pojistka polohovacích stolů?

Při změně polohy může deska elektrického, výškově nastavitelného stolu narazit např. do židle, kliky od dveří či jiné překážky. Aby nedošlo k poškození stolu nebo překážejícího objektu, jsou polohovací stoly vybavený tzv. antikolizním systémem. Na jakém principu funguje a kdo se bez něj neobejde?

 


Antikolizní systém je standardní součástí každého kvalitního polohovacího stolu. Pokud se deska stolu setká při změně výšky s pevným objektem, tato bezpečnostní pojistka pohyb desky okamžitě přeruší a obrátí jej.

Důvod je jednoduchý: výškově nastavitelné stoly jsou vybaveny výkonnými elektrickými motory. Ty dokáží relativně rychle zvednout až 120kilovou zátěž do výšky 123 cm (nosnost a výškový rozsah se odvíjí od toho, zda má polohovací stůl 2segmentové či 3segmentové nohy).

Pokud by se deska bez antikolizního mechanismu setkala při snížování výšky s opěradlem židle, buď by jej zničila, nebo by se o něj zarazila. Polohovací mechasnimus by nohy stolu zasouval dál, čímž by je zvednul z podlahy – a celý stůl by se převrátil.

 

Jak antikolizní mechanismus funguje a pro koho se hodí?

Základem je detekční systém, který při změně výšky stolu snímá spotřebu elektřiny polohovacími motory. Stojí-li desce v cestě překážka, musí motory na její překonání vyvinout větší množství energie. 

Dostane-li se spotřeba elektřiny nad určitou mez, lze předpokládat, že se deska střetla např. se židlí, klikou či jiným objektem. Okamžitě dojde k aktivaci antikolizního mechanismu, který změnu polohy přeruší a přepne ji do obráceného směru.

K těmto problémům dochází typicky ve chvíli, kdy uživatel mění výšku stolu pomocí paměťové jednotky. Ke změně polohy dochází automaticky, stisknutím tlačítka. Stačí pak chvíle nepozornosti a deska může zavadit třeba o již zmíněné opěradlo.

dílenský vozík

Antikolizní systém využijete v kanceláři i doma, není ale nezbytností (to samé platí např. i pro polohovací stoly v ordinacích). Nutností je tento mechanismus naopak v měnícím se prostředí.

Příkladem jsou sklady a dílny, kde si pracovníci během střídání směn mohou ke stolu přivézt mobilní nářaďovou skříň či jiný dílenský vozík. Riziko střetnutí desky a těchto pomůcek je v hektickém prostředí poměrně vysoké – a vysoké bývají i náklady na opravu poškozeného stolu a vozíku.

 

Účinnost antikolizního systému

Antikolizní systém detekuje lépe překážky při zvedání. Při snižování desky – zejména při velkém zatížení – nemusí být spotřeba elektřiny tak vysoká, takže detekčnímu mechanismu chvíli trvá, než srážku rozpozná.

Nehledě na to ovšem platí, že výškově nastavitelné stoly od kvalitních výrobců se při střetu s pevnou překážkou zastaví za každých okolností.

Přemýšlíte o zakoupení polohovacího stolu? Nezapomeňte si přečíst podrobného průvodce výběrem výškově nastavitelného stolu.

 

Shrnutí článku:

  • Antikolizní systém detekuje při změně výšky střet desky stolu s pevným objektem (třeba židlí, vozíkem apod.).
  • Mechanismus funguje na principu snímání spotřeby elektrické energie – při jejím nárůstu nad určitou mez dojde k zastavení a změně směru polohování.
  • Antikolizní systém by měl být součástí všech polohovacích stolů ve skladech a dílnách.

 

Sestavit polohovací stůl na míru

500 Kč na nákup