Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Prodlužujeme do 28.4. nebo do vyprodání zásob.

2segmentové vs. 3segmentové nohy u polohovacího stolu: které vybrat?

Při nákupu výškově stavitelného stolu si budete zpravidla vybírat mezi stoly se 2 nebo 3 segmenty nohou. Ač se tato volba může jevit jako ryze kosmetické rozhodnutí, ve skutečnosti určuje typ nohou většinu ostatních parametrů. V tomto článku se dozvíte, jakou variantu nohou byste pro svůj polohovací stůl měli zvolit a v čem se oba typy odlišují.


Výběr nohou je prvním krokem při sestavování polohovacího stolu v našem konfigurátoru. Typ, který zvolíte, bude mít vliv na:

  • celkový výškový rozsah stolu a jeho nosnost,

  • maximální velikost desky,

  • druh antikolizního systému stolu,

  • přítomnost paměťové jednotky pro uložení různých poloh.

 

Co jsou segmentové nohy?

Jde o nohy, které se teleskopicky vysouvají a zasouvají a umožňují polohování desky do různé výšky. 

Při nákupu vybírejte vždy stoly, u kterých se segmenty nohou těsně překrývají. Má to dva důvody. Do zakrytých nohou neproniknou žádné nečistoty, takže nedojde k zadření a poškození zvedacího mechanismu (jde o častý problém u levnějších výrobků). 

Druhým důvodem je zajištění bezpečnosti práce. Pokud po sobě jednotlivé segmenty těsně nekloužou a do mezery se dostanou prsty, může dojít k vážnému zranění. Ohroženou skupinou jsou zejména malé děti, které podobná zařízení s oblibou zkoumají.

Srovnání obou typů nohou nabízí tato tabulka: 

 parametr

2segmentové nohy

3segmentové nohy

výškový rozsah

71 až 121 cm

58 až 123 cm

nosnost

až 70 kg

až 120 kg

počet motorů

1

2

max. rozměry desky

160 × 80 cm

200 × 80 cm

rychlost

2,5 cm/s

3 cm/s

paměťová jednotka

ne

ano (pro 3 polohy)

cena

6 999 Kč

11 999 Kč

 

2segmentové nohy polohovacího stolu

 

2segmentové nohy

Tento typ nohou přijde vhod, pokud potřebujete ušetřit (stojí 6 999 Kč) a jste průměrného vzrůstu

Důvod je jednoduchý: 2segmentové nohy nabízejí výškový rozsah 71 až 121 cm. Jedinci s výškou nad 190 cm budou mít problém s prací vestoje (deska stolu bude příliš nízko), zatímco menší osoby (pod 155 cm) si ke stolu pohodlně nesednou.

Nižší cenu 2segmentových nohou umožňuje mj. přítomnost pouze jednoho elektrického motoru. Nohy jsou tak při změně polohy pomalejší a uzvednou menší zátěž – nosnost těchto stolů je 70 kg.

Nohy se 2 segmenty jsou také méně stabilní a mohou nést desky s rozměrem nejvýše 160 × 80 cm. U větších ploch hrozí převážení stolu. Tyto stoly jsou proto vhodné např. do sdílených kanceláří, kde si zaměstnanci vystačí s menší pracovní plochou – třeba jen k rozložení notebooku.

Sdílení tohoto typu polohovacích stolů nahrává také fakt, že 2segmentové nohy se ovládají  pomocí tlačítek pro zvednutí a snížení desky – bez možnosti jednotlivé polohy ukládat.

 3segmentové nohy polohovacího stolu

 

3segmentové nohy

Bez 3segmentových nohou se neobejdete, pokud jste vyšší či menší postavy, popř. potřebujete-li rozsáhlejší pracovní plochu (s rozměrem do 200 × 80 cm). Dvojice elektrických motorů zaručuje nosnost až 120 kg. Stoly s tímto doplňkem využijete v místech, kde se pracuje s těžkými nástroji – třeba v dílně nebo ve skladu. 

Nohy se 3 segmenty umožňují desce dosáhnout výšky v rozsahu 58 až 123 cm. Překryv několika kovových částí zajišťuje vyšší stabilitu a zároveň lépe chrání zvedací mechanismus před nečistotami.

Velkou předností 3segmentových nohou je paměťová jednotka integrovaná do ovládání, která umožňuje uložení až tří různých poloh. Uživatelé si typicky nastavují:

  • polohu pro sezení (důležité pro správné sezení),

  • polohu pro stání s obuví,

  • polohu pro stání bez bot.

Aktuální výšku zobrazuje LCD displej ovládácí jednotky.

V našem konfigurátoru si vedle typu nohou zvolíte i jejich barvu. Můžete si vybrat mezi černou, šedou a bílou.

Výškově stavitelný stůl můžete vybavit i řadou dalších doplňků, např. držákem na monitor a PC, stolní LED lampou nebo podložkou na stání. Přečtěte si, k čemu jednotlivé doplňky slouží (průvodce příslušenstvím k polohovacímu stolu) a jak brání negativním zdravotním následkům nadměrného sezení.

 

Polohovací stůl Liftor vám dopravíme zdarma kamkoliv v České republice. Výrobek můžete do 30 dní po zakoupení vrátit – za případný odvoz také neplatíte.

 

Shrnutí článku:

  • Vybírejte stoly s nohami, jejichž segmenty se těsně překrývají.
  • 2segmentové nohy zvolte v případě, kdy jste průměrné výšky, vystačíte si s nižší nosností stolu a nepotřebujete jeho polohu uložit do paměti.
  • 3segmentové nohy zvolte tehdy, pokud máte nad 190 cm nebo pod 155 cm, potřebujete-li vyšší nosnost stolu (až 120 kg) a chcete-li do paměti ukládat různé polohy.

 

Sestavit polohovací stůl na míru

500 Kč na nákup