Poslední šance! ❤️ Ušetřete až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Platí pouze do 26.3. 28.3. nebo do vyprodání zásob.

Osteoartróza: příčiny, příznaky a jak jí předcházet?

Jedná se o chronické kloubní onemocnění, které se projevuje degenerací chrupavky a kostí v kloubech. Může se objevit v jakémkoliv kloubu na těle, ale nejčastěji postihuje takzvané nosné klouby, jako jsou například kyčle, kolena či páteř. Nebezpečné je, že z počátku tato nemoc vůbec nebolí... jaké jsou příznaky osteoartrózy a jak se léčí?


Co je to osteoartróza?

Toto kloubní onemocnění postihuje zhruba 15 % populace, výskyt je častější s přibývajícím věkem. Nad 75 let už se s ní setká téměř každý druhý z nás. Celosvětově se jedná o nejčastější kloubní onemocnění.

Při osteoartróze dochází k destrukci kloubní chrupavky, která tvoří plochu dotyku mezi kostmi, absorbuje nárazy a minimalizuje tření. Ztenčuje se a eroduje. Později vznikají různé kostní výrůstky na okrajových plochách a přidávají se i zánětlivé změny. Samotné ubývání chrupavky nedoprovází bolest, protože v ní nejsou nervy, bolestivé jsou až pozdější stavy, které často brání v plnohodnotném pohybu.

 

Bolest při osteoartroze

Příčiny osteoartrózy

Osteoartrózu můžeme rozlišovat na primární a sekundární. U primární není zřejmý spouštěcí moment, proč začíná chrupavka ubývat. U sekundární jsou změny na chrupavce v důsledku vnějších, či vnitřních příčin.

Těmi mohou být:

  • Věk: Riziko vzniku osteoartrózy se zvyšuje s věkem, protože souvisí s degenerativními změnami v našem organismu.
  • Genetické faktory: Některé osoby mohou být geneticky náchylnější k vzniku osteoartrózy.
  • Nadměrná zátěž kloubů: Klouby, které jsou nadměrně zatěžovány (například u sportovců nebo u lidí s nadváhou), jsou vystaveny vyššímu riziku vzniku osteoartrózy. V poslední době se mluví i o zatěžování při nesprávném sedu.
  • Nedostatek pohybu: Dochází nejen k oslabení chrupavky, ale i svalů, které mají kloub stabilizovat.
  • Obezita: Vyšší zátěž na klouby, ale i zvýšená zánětlivost z důvodu nadbytku tukové tkáně.
  • Poranění kloubů: Osteoartróza může vzniknout i po poranění kloubů.
  • Metabolická a jiná onemocnění: Osteoartróza může být důsledkem i jiných onemocnění, jako je dna, diabetes či revmatoidní artritida.
  • Osteoartróza se objevuje u obou pohlaví, některé typy však častěji postihují ženy.
  • Vrozené vady (především u kyčlí).

Příznaky osteoartrózy

Mohou se lišit podle toho, v jakém kloubu se osteoartróza vyskytuje. Obecně se ale projevuje bolestí a omezenou pohyblivostí kloubů. Může se také objevit kulhání nebo ztuhlost kloubů po dlouhém odpočinku či po prochladnutí. Bolestivé projevy mohou mít zpočátku svá specifika, to znamená, že se bolest objeví na začátku pohybu a po rozhýbání zmizí (tzv. startovací bolest).

Mezi obecné příznaky osteoartrózy patří:

-        ztuhlost kloubů

-        zarudnutí, kloub může být na dotek teplejší

-        bolest při námaze, v pozdějších stádiích je kloub bolestivý i v klidu, nebo dokonce i v noci

-        otoky a deformace kloubu

-        omezení pohyblivosti

Nejčastěji je osteoartrózou postižen kyčelní kloub, koleno, klouby páteře či drobné klouby rukou. Zajímavé je, že bolestivost je velmi individuální. Studie ukazují, že i závažnější případy mohou být méně bolestivé, než ty lehčí. Vnímání bolesti je subjektivní, mnohdy mohou mít vliv i psychologické faktory.

Jak se osteoartróza diagnostikuje?

Osteoartróza se diagnostikuje pomocí rentgenového vyšetření, nebo magnetické rezonance. Ta má tu výhodu, že dokáže objevit i velmi časná stádia. Pro měkké součásti kloubů se využívá i sonografie (nedokáže ale proniknout kostí). Lékař dle výsledků zhodnotí, zda se objevují deformace kloubu, případně v jakém jsou rozsahu.

V každém případě je lepší s návštěvou lékaře neotálet. Pokud je osteoartróza v začátcích, dá se zmírnit vhodným cvičením, lázněmi apod. V pokročilejších stádiích už cvičení nemusí mít takový účinek.

Nejčastější typy osteoartrózy

  1. Osteoartritida v koleni - gonartróza – nejčastější typ
  2. Osteoartróza v kyčli - koxartróza
  3. Osteoartróza v páteři – spondylóza
  4. Osteoartróza v rameni – omartróza
  5. Osteoartróza v rukou a prstech (pokud jsou postiženy klouby prstů nazýváme ji Heberdenova artróza, pokud ve středních kloubech prstů Bouchardova artróza, objevuje se ale i artróza palce)

 

Léčba osteoartrózy

Samotný lék na osteoartrózu se lékařům zatím nepodařilo objevit. Léčba závisí na závažnosti onemocnění a může zahrnovat různé přístupy, jako je léčba léky (antirevmatika, analgetika, kortikoidy), fyzioterapie, masáže, ultrazvuková terapie, tejpování, cvičení, nebo chirurgický zákrok (u pokročilých případů náhrada celého kloubu).

V některých případech se doporučuje použití opěrných pomůcek (hole, vložky do bot). Zajímavé výsledky především ve zmírnění bolesti vykazuje i akupunktura. Velký vliv na průběh osteoartrózy má životní styl. Proto je doporučován pohyb, snížení hmotnosti i vyvážený jídelníček. Jednou z možností, jak do svého života zakomponovat více pohybu, je samozřejmě také polohovací stůl, kde můžete střídat práci vestoje a vsedě. Lékaři se shodují v tom, že při léčbě osteoartrózy je stěžejní spolupráce pacienta.

Prevence: Jaký pohyb je při osteoartróze vhodný?

Prevence má v případě osteoartrózy nezastupitelné místo. Do svého denního plánu zařaďte vhodný pohyb. V případě tohoto kloubního onemocnění je to například cyklistika, plavání, aqua aerobik, chůze či nordic walking. Naopak se vyhněte takovému pohybu, který klouby zatěžuje: běh, skákání, nebo vysokohorská turistika.

Mnoho pacientů s osteoartrózou se domnívá, že musí své klouby šetřit, to ale neznamená, že musí zcela omezit pohyb. V tom případě je chrupavka ještě méně vyživována a zvyšuje se riziko obezity.

 

Osteoartróza a sedavé zaměstnání

Pokud máte sedavé zaměstnání a u počítače prosedíte několik hodin denně, věnujte čas výběru ergonomické židle, ale i výškově nastavitelného stolu. Ten umožňuje snižovat zatížení páteře a ostatních kloubů, kterým nedělá dlouhé sezení dobře. Zkuste se řídit pravidlem: 40 minut za hodinu dynamicky sedíte, 15 minut pracujete ve stoje a 5 minut aktivně chodíte.

Zvedací stůl a práce vestoje

Další tipy, jak zmírnit příznaky osteoporózy

Studie ukazují, že na symptomy osteoporózy má vliv i naše duševní zdraví. Najděte si proto chvilku na meditaci, jógu, nebo svůj oblíbený relaxační koníček. Skvělým tipem mohou být lázně a různé koupele.

Stejně důležitá je i strava. Myslete na pokrytí denní spotřeby vápníku, vhodné jsou i potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny.

Teplo a chlad. Pokud se objeví v kloubu zánět, mohou pomoci ledové zábaly. Když je naopak kloub v klidu, udělá mu dobře teplo.

Proč osteoartróza není osteoartritida?

V některých článcích můžete narazit na pojem osteoartritida. Není to však totéž co osteoartróza. Artritida totiž označuje zánět kloubů, ten však v případě osteoartrózy nemusí být vždy přítomen a vzniká často až druhotně. Zánět kloubu se naopak objevuje například u revmatoidní artritidy nebo psoriatické artritidy.

Autorka: Mgr. Markéta Veselá

Zdroj foto: Canva.com

Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.
Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.

Její životní cestu vždy určovala láska k literatuře a psaní. Vystudovala Bohemistiku a Dějiny české novější literatury. Poté se vydala na dráhu redaktorky, již deset let píše články, příběhy, pohádky a jiné texty všeho druhu. Volný čas ráda tráví s knihou či štětcem v ruce. Téma polohovatelných stolů ji zaujalo proto, že při tvorbě slovem, ale i barvou je někdy zapotřebí se pořádně rozmáchnout.

500 Kč na nákup