Jarní výprodej: až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Platí pouze do 23.4. nebo do vyprodání zásob.

Překonejte polední útlum: 11 tipů, jak na to!

Tuhle situaci zná asi každý z nás: Po dobrém obědě se vrátíte k práci, jenže místo toho, abyste sršeli energií, máte pocit, že za počítačem brzo usnete. Jak s útlumem bojovat?


Pro tento stav dokonce existuje jedno vtipné lidové pojmenování: řízkové kóma, odborně také postprandiální ospalost, neboli ospalost po jídle. A čím je způsobena? Naše tělo potřebuje k trávení potravy energii, a pokud se jedná o jídlo kalorické, potřebuje té energie opravdu hodně. Na činnost mozku jí už tak příliš nezbývá a dostavuje se malátnost, ospalost a vůbec nám to nemyslí.

 

Pozor na tučné

Čím vyšší je obsah tuku v jídle, tím déle zůstává v žaludku a jeho trávení je náročnější. Trávicí orgány jsou pak více zásobeny krví a kyslíkem, na rozdíl od mozku a svalů. Také se vyhýbejte konzumaci vysoce sacharidových potravin. Ty totiž rychle zvyšují hladinu cukru v krvi, která však stejně rychle i klesá. A při poklesu přichází právě i únava a vyčerpání. Ideální je jídlo s vyváženým obsahem živin: tuků, bílkovin i sacharidů. 

 

Jak s útlumem bojovat? Přinášíme 11 zaručených tipů:

 

1. Procházka po jídle

I krátká procházka po jídle udělá hodně. Organismus se totiž prokrví a snáze se rozeběhne váš trávicí trakt. Navíc pokud máte sedavé zaměstnání, tak se každý pohyb počítá, protože časté sezení našemu organismu nedělá dobře. A pokud se z procházky stane váš pravidelný rituál, tím lépe.

Pozor si dejte jen tehdy, pokud jste si dopřáli opravdu vydatné jídlo. To se vyplatí s procházkou počkat přibližně deset minut. Srdce občas nezvládá kompenzovat snížené množství krve v orgánech a dojde ke zvýšení tepové frekvence, které se může projevit závratěmi a točením hlavy.

 

Prochazka po jidle

 

2. Jezte během dne pravidelně a menší porce

Hladina cukru v krvi často stojí i za našimi energetickými propady a únavou. Pokud jim chcete předejít, jezte menší porce pravidelně po celý den, aby nedocházelo k výkyvům. Obvykle jsme zvyklí na tři jídla denně – snídaně, oběd a večeře. Pokud vás ale mezi tím honí chuť na sladké, zkuste si dát místo třech větších jídel pět menších.

Vaše tělo se tak nebude bát hladovění a zvykne si na pravidelný režim. Díky tomu se zbavíte návalů vlčího hladu, při kterých berete firemní kantýnu útokem.

 

3. Přemýšlejte nad tím, co jíte

Výše řečené neznamená, že se musíte úplně vzdát vašich oblíbených jídel. Jen volte lehčí varianty, které vás nepřipraví o koncentraci. Lepší menší oběd, než pak sledovat, jak se vám na stole vrší čekající úkoly. Místo hranolek zvolte brambory, případně salát, místo klasických těstovin ty celozrnné a místo tučného vepřového třeba rybu.

Smetanové omáčky, tučné sýry a maso, vejce či luštěniny mají obecně uspávací účinek, protože obsahují látku zvanou tryptofan. Tato aminokyselina se pak mění na serotonin. Ten reguluje cyklus spánku a bdění a také chuť k jídlu. Pokud je hladina serotoninu vyšší než obvykle, budete se cítit ospalí. I proto se tento hormon předepisuje při poruchách spánku.

 

Lehky obed

 

4. Více pijte

Týká se to především čisté vody. Do pitného režimu nepočítejte ani kávu, ale ani malé pivo, které jste si dali k obědu. Během dne byste měli vypít alespoň litr a půl vody. Občas můžete vodou zkusit ošálit i pocit hladu. Vědci totiž zjistili, že receptory hladu a žízně jsou v těle blízko sebe a tak se občas tyto potřeby zaměňují.

Únava je navíc často způsobena dehydratací. Věděli jste ale, že je dnes mnohem snazší jí předcházet? Existuje totiž hned několik aplikací, které vám nejen pomohou vypočítat, kolik toho máte za den vypít, ale budou vám to během dne i připomínat.

 

 5. Opláchněte si obličej

Pokud na únavu po obědě nic nezabírá, existuje jeden trik, který vás zaručeně probere. Běžte k umyvadlu a umyjte si obličej studenou vodou. Můžete přidat i oblast za krkem a zápěstí. Studená voda osvěží i unavené oči. Jednoduché, ale přitom účinné. Jen ženy to mají komplikovanější kvůli make-upu.

 

 6.  Dejte si malého šlofíčka

Ve španělsku se tomu říká siesta, v Itálii pomeridiana a v USA power nap. Jedná se o krátký spánek, který zvyšuje koncentraci a výkon. Pro to, aby byl opravdu efektivní, je ale potřeba dodržet dvě pravidla:

-        nespěte déle než 20 minut, jinak hrozí, že upadnete do hlubokého spánku a mozek pak bude potřebovat daleko více času k probuzení

-        nechoďte si lehnout s pocitem plného žaludku (i proto je důležité jíst menší porce častěji a nepřejídat se)

 

7.  Zhluboka se nadechněte

Možná si to ani neuvědomujete, ale vlivem stresu dýcháte mělce a povrchně. Často se stává, že lidé dýchají jako by do břicha. To znamená, že při nádechu se bříško vyboulí. Tím se ale připravujete o drahocennou energii.

Vzduch by měl proudit do oblasti hrudníku. O tom, zda dýcháte správně, se můžete jednoduše přesvědčit. Stačí, když si na břicho položíte knihu. Zvedá se při nádechu? Pak dýcháte špatně. Pokud ale máte problémy dech správně ovládat a korigovat, může vám pomoci například jóga, meditace či dechová cvičení.

 

8. Dobře větrejte

Nezapomínejte pravidelně větrat kancelář, zvlášť pokud ji sdílíte s větším množstvím kolegů. Každý z nás při výdechu vylučuje oxid uhličitý a čím je vyšší jeho hodnota v místnosti, tím koncentrace klesá a zvyšuje se únava. Poznáte to třeba tak, že začnete zívat.

Aby vám to myslelo, nesmí být kancelář ani příliš přetopená. Ideální teplota je kolem 21 až 22 stupňů Celsia. Polední pauza je vhodná příležitost nechat vyměnit vzduch v kanceláři, otevřít okna a udělat menší průvan.

 

Vetrani

 

9. Pětiminutové cvičení

Znovu se probrat k životu můžete i cvičením. Rozhodně je to lepší řešení, než jen povolovat knoflík u kalhot. Necvičte ale hned po jídle. Nejprve nechte žaludek, aby si s jídlem poradil a až pak se pusťte do pohybu. Ideálně tak hodinu po jídle.

Kromě toho, že nabudíte mozek, vám poděkuje i vaše tělo, které dlouhodobým sezením trpí. A jaké cvičení vybrat? Zajímavé tipy najdete v tomto článku.

 

10. Pravidelný spánkový rytmus

Průměrný dospělý člověk potřebuje sedm až osm hodin spánku denně, dospívající zhruba devět hodin. Nicméně potřeba spánku je hodně individuální a liší se člověk od člověka. Nejlepší je poslouchat své vnitřní hodiny.

V boji proti spánkovým propadům i přes to pomáhá pravidelný spánkový rytmus. Pokud chodíte spát pokaždé v jinou dobu a stejně tak to máte i se vstáváním, vaše biologické hodiny budou zmatené. To znamená, že vám bude déle trvat usínání a ráno se vzbudíte unavení.

Bojujete s nespavostí? Podívejte, co na ni zabírá.

11. Stůl s nastavitelnou výškou

Stůl, u kterého si můžete nastavit výšku, vás nenechá po obědě zapadnout do kancelářské židle. Sezení totiž únavový propad po jídle zhoršuje. Pak můžete mít problém vůbec udržet oči otevřené a boj se spánkem je o to složitější.

Pokud si k práci na chvíli stoupnete, chráníte své krční a zádové svaly. Navíc může i váš trávicí trakt fungovat efektivněji, než když si břicho stlačujete sezením. Práce u výškově nastavitelného stolu je dokonce i efektivnější. Podle výzkumů produktivita stoupá až o 12 %.

Zkuste některé výše zmíněné body praktikovat v práci třeba už zítra a uvidíte, že si na vás řízkové kóma nepřijde!

 

Autorka textu: Mgr. Markéta Veselá 

Zdroj fotek: Canva.com, Liftor.cz

 

 

Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.
Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.

Její životní cestu vždy určovala láska k literatuře a psaní. Vystudovala Bohemistiku a Dějiny české novější literatury. Poté se vydala na dráhu redaktorky, již deset let píše články, příběhy, pohádky a jiné texty všeho druhu. Volný čas ráda tráví s knihou či štětcem v ruce. Téma polohovatelných stolů ji zaujalo proto, že při tvorbě slovem, ale i barvou je někdy zapotřebí se pořádně rozmáchnout.

500 Kč na nákup