Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Prodlužujeme do 28.4. nebo do vyprodání zásob.

Jak na nespavost aneb Zbavte se problémů se spánkem

Nespavost je takovou novou civilizační chorobou dnešní doby. Do jisté míry totiž souvisí s mírou stresu, který každý den zažíváme, a nezdravým životním stylem, kdy je doba spánku záměrně zkracována. Tělo ale kvalitní spánek potřebuje. Víte, jak se nespavosti zbavit jednou provždy?


Jednou za čas mívá problémy s usnutím a spánkem každý z nás. Mohou za to nepříjemné zážitky z předešlého dne, očekávání nějakých novinek (ať už dobrých, nebo špatných) den následující, špatné sny, bolest zad nebo prožitý nadměrný stres. Pokud jde o problém nárazový, pak se v takovém případě nejedná o dlouhodobé poruchy spánku tedy tzv. chronickou insomnii. Problém nastává ve chvíli, kdy se potíže se spánkem objevují častěji během týdne po delší dobu.

 Nedostatek spánku tělu nesvědčí

 Potřeba spánku je u každého individuální. Zatímco jednomu stačí pouhých 5 hodin, druhý nedokáže dobře fungovat bez 9 prospaných hodin. V průměru se udává, že zdravý spánek trvá zhruba 6 – 8 hodin. Málokdo v dnešní době ale opravdu poslouchá své biologické hodiny a potřeba spánku bývá záměrně zkracována na úplné minimum. Nespavost nebo-li insomnie je ale zrádná v tom, že je často podceňována, protože její negativní účinek se neprojeví ihned. Lidé si navíc myslí, že se projevuje jen problémy s usnutím. Ale dominujícími příznaky jsou kromě toho také přerušovaný a nekvalitní spánek a brzké probouzení. Únava pak navíc způsobuje potřebu spánku přes den a vzniká tak doslova začarovaný kruh.

Únava během dne 

Jaká jsou zdravotní rizika dlouhodobé nespavosti:

- větší náchylnost k onemocněním srdce (od nepravidelného tepu přes vysoký tlak až po mrtvici a infarkt)

- zvýšená pravděpodobnost onemocnění cukrovkou a rakovinou

- snížení libida

- rychlejší stárnutí pleti a celého organismu

- tloustnutí

- psychická labilita

Kdy je noční buzení normální?

Ačkoli se to nezdá, budit se v noci je normální. Spánkové cykly, tedy fáze spánku od usínání přes povrchní po hluboký spánek, trvají asi 60 – 90 minut. Během noci tak každý z nás projde zhruba 4 – 5 spánkovými cykly. Existuje spánek hluboký tělesný (non REM 4. fáze), kdy tělo doslova odpočívá, a spánek hluboký paradoxní, kdy je tělo připraveno k probuzení, ale mozek odpočívá (REM fáze). Právě v tu dobu se nám zdají sny, otevírá se podvědomí, ukládáme si zážitky a vzpomínky do paměti. Z tohoto stádia i mezi jednotlivými cykly se probouzíme, jen si to nepamatujeme.

TIP:

U kvalitního spánku musí proběhnout všechny fáze včetně těch nejhlubších fází. Je tedy jedno jestli proběhnou během 4 hodin nebo 10 hodin.

Příčiny nespavosti

Těch je celá řada. Mezi ty nejčastější patří stres, nadměrná psychická zátěž, deprese. Problémy mohou mít i ti, kteří nemají pravidelný spánkový režim (tedy pracovníci, kteří pracují na směny). Spánku nepomáhá ani alkohol, kofein, nadužívání některých léků a nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu. Zrádné jsou také bolesti zad způsobené nesprávným sezením. Většinu těchto příčin ale můžete ovlivnit sami a bez užívání léků na spaní.

Jak na zdravý spánek?

Pomoci lépe usínat i spát vám mohou spánkové návyky, které se vyplatí každý večer a přes den opakovat. S usínáním a cestou za kvalitnějším spánkem vám může pomoci například spánková hygiena. Mrkněte, co všechno obnáší a jak ji co nejúčinněji zařadit do svého životního stylu. Ze všech tipů si můžete postupně vybrat takové, které budou fungovat přímo na vás.

Zdravý spánek

Jaké jsou ty nejúčinější?

- Už 2 hodiny před usnutím odložte mobilní telefony a namísto toho zvolte raději čtení knihy.

- Můžete zkusit také cvičit jógu, posilovat celé tělo a obecně být přes den aktivní (nejlépe na čerstvém vzduchu).

- Dejte si bylinkový (heřmánkový nebo meduňkový) čaj nebo vyzkoušejte aromaterapii.

- Myslete také na vhodné prostředí pro spánek – pohodlná postel, přiměřená tma, dobrá teplota, žádný velký hluk a příjemná vůně.

- Nechoďte spát přes den. I když budete přes den sebevíc unavení, zkuste vydržet a jděte spát až v přesně určenou hodinu večer.

- Dbejte také na správné sezení u stolu přes celý den. Ideální je kombinovat sed a stoj u stolu. Právě bolesti zad způsobené sedavým zaměstnáním a špatným sezením u stolu způsobují mnohdy dlouhodobé problémy se spánkem. 

- Na práci přestaňte myslet s dostatečným předstihem. Myšlenky na to, co musíte ještě udělat nebo co vás čeká další den, velmi komplikují usínání.

 

Autor článku:  Jana Kantorová

 

500 Kč na nákup