Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Prodlužujeme do 28.4. nebo do vyprodání zásob.

Léčba ischias: 4 tipy proti bolesti, které opravdu fungují

Ischias neboli zánět sedacího nervu dokáže pěkně znepříjemnit život. Jakmile se u vás „usadí“, zkomplikuje každodenní život na několik dní, mnohdy i týdnů. Bolest ischias se projevuje jako bodavá bolest, která se šíří z dolní části zad přes hýždě do nohou a někdy vystřeluje i do prstů na nohou. Většinou je tato bolest způsobena podrážděním sedacího nervu, který je nejdelším nervem v těle a vede od bederní páteře k chodidlům. Jedná se o párový orgán přítomný na obou dolních končetinách. Při stlačení nervového vlákna dochází k silné bolesti. Podle míry nepohodlí, které způsobuje, je tato bolest zařazena na seznam nejbolestivějších lidských patologií.

V čem spočívá funkce sedacího nervu?

Na jedné straně má důležitý úkol přenášet pokyny z mozku do vašich nohou skrz míchu v páteři. Na druhou stranu přenáší signály do míchy z vašich nohou. Laicky řečeno, ischiatický nerv umožňuje vnímat pocity v nohách a dolní polovině těla. Obzvláště náchylní k bolestem ischias jsou lidé, kteří často bojují s bolestí v oblasti bederní páteře nebo mají tuto část zad z různých příčin přetíženou.

S těmito bolestmi se může setkat v podstatě každý, ale je pravděpodobnější, že se stanou chronickými u:

  1. těch, kteří vedou sedavý způsob života (do této kategorie patří kancelářští pracovníci);
  2. profesionálních sportovců nebo těch, kteří nadměrně cvičí v posilovně;
  3. pracovníků s těžkou fyzickou prací;
  4. těch, kteří rádi sedí s nepohodlně skrčenýma nebo pokrčenýma nohama (riziko svalových křečí);
  5. osob, které mají od dětství problémy s klouby (vrozené vykloubení kyčelního kloubu nebo dysplazie kyčelního kloubu vysokého stupně).

Víte, že?

Podle některých studií zažije 60 – 90% dospělých alespoň jednou v životě bolest v dolní části zad. Ischias je navíc poměrně časté onemocnění ve věkové skupině od 35 do 50 let.

 

Bolest zad
Bolestí zad trpí alespoň občas velká většina z nás.

Rozdíl mezi bolestí lumbago a ischias

Zatímco lumbago náhle způsobuje silné, často jednostranné bolesti v oblasti bederní páteře a je doprovázeno drážděním míšních nervů, o „ischiasu“ se mluví při zánětu sedacího nervu. To je často způsobeno podrážděním některého z 31 míšních nervů, které jsou zodpovědné mimo jiné za zásobování oblasti nohou a hýždí. Tvrdí se, že bolest ischias u 90% pacientů ustoupí do cca tří měsíců a někdy úplně zmizí. To však vyžaduje, abyste se na zlepšení stavu aktivně podíleli. Naše tipy vám prozradí, na co si dát pozor a jak můžete přispět k rychlému uzdravení. Ale nejdříve – pojďme si říct, jaké jsou nejčastější příčiny a také příznaky ischiasu.

Možné příčiny bolestí ischias

Na ischias není obvykle nahlíženo jako na nezávislý klinický obraz, ale spíše jako na vedlejší účinek nebo následek, který může být spojen s různými příčinami.

  1. Prudké a neobvyklé pohyby (například nesprávné ohýbání, zvedání), které mohou vést nejen k lumbago, ale také k bolesti sedacího nervu.
  2. Vyhřezlá ploténka (výhřez) nebo vyboulená ploténka (protruze), obojí je obvykle způsobeno nesprávným namáháním nebo nedostatkem pohybu. Tím se posunou meziobratlové ploténky, které normálně sedí mezi jednotlivými obratli. Při posunu tlačí na míšní nervy, přičemž bolest může dle intenzity tlaku vystřelovat i do nohy až k prstům.
  3. Úrazy dolní části páteře, pánve nebo končetiny mohou také vést k stlačení nervu a nervových zakončení.
  4. Degenerativní zúžení míšního kanálu (stenóza míšního kanálu), které stlačuje sedací nerv nebo míšní nervy. Nejčastějším důvodem je nadměrné svalové napětí v oblasti bederní páteře.
  5. Artrotická onemocnění obratlových kloubů (spondylartróza), která jsou vyvolána degenerativními procesy opotřebení meziobratlové ploténky - většinou v důsledku nadměrného napětí.
  6. Spondyolistéza, kdy se jednotlivé obratle posouvají proti sobě a mohou skřípnout nervové kořeny. Tomu nahrává nepříznivé držení těla, jako je dlouhé sezení v ohnuté poloze nebo časté přetěžování páteře.
  7. Těhotenství, při kterém dochází k posunu těžiště těla. To dále zatěžuje hýžďové svaly, což může vyvolat bolest ischias. Váha dítěte navíc tlačí do pánve a dráždí sedací nerv.
  8. Ve vzácných případech spinální nádor, který tlačí na míšní nervy a způsobuje bolest ischias.
  9. Sedací nerv probíhá blízko, nebo někdy dokonce skrz, m. piriformis. Kvůli častému sezení je tato oblast obvykle velmi napjatá (pyriformis syndrom) a může tak dráždit sedací nerv.
  10. Infekční nemoci - spála, chřipka, malárie atd. - jsou doprovázeny uvolňováním toxinů, které vedou k zánětu nervových vláken.
  11. Toxiny, které se do těla dostávají zvenčí - v práci, při pití alkoholických nápojů - mohou rovněž způsobit zánět.
  12. Systémová onemocnění - diabetes mellitus, dna a další. - se stávají podkladem pro vznik bolesti.

Někteří odborníci do samostatné skupiny příčin přiřazují psychosomatickou ischias, protože se domnívají, že onemocnění se může vyvinout na pozadí nadměrného psychického napětí, stresu, chronické únavy, strachu nebo fobie. A proto je velmi důležitá včasná diagnostika lékařem.

 

Bolest zad ischias
Za bolestí ischias mohou být i jiné příčiny, jako je například nadměrné podchlazení nebo nepřiměřená fyzická aktivita, které se někdy stávají počátkem zánětlivého procesu. 

Jak poznáte ischias?

Bolesti ischias se mohou lišit v závažnosti a projevovat se různými způsoby.

  1. Trhavá bolest zad, která vyzařuje z dolní části zad (bederní oblast) do hýždí a dolních končetin. Bolest je zvláště horší, když si sednete, ohnete se, kýcháte nebo kašlete.
  2. V postižených oblastech se objevují další příznaky paralýzy, necitlivosti, brnění nebo pálení.
  3. Vaše pohyblivost je výrazně omezena a jste méně fyzicky odolní.
  4. Bolest je doprovázena silným svalovým napětím.
  5. Musíte bojovat s přetrvávající bolestí jedné poloviny hýždí.
  6. Jakmile natáhnete nohu nebo zvednete nohu, bolest se zhorší.

Dalšími projevy zánětu sedacího nervu můžou být:

  1. zarudnutí na zádech a v pánevní oblasti;
  2. V postižených oblastech se objevují další příznaky paralýzy, necitlivosti, brnění nebo pálení.
  3. otok okolních tkání;
  4. horečka (38°C a více).

Bolest je nejčastěji vystřelující, ale může být i pálivá, tupá, bolestivá atd. V období akutního zhoršení může bolest zesílit při pohybech páteří nebo nohou a stát se nesnesitelnou. Nemoc zpravidla postihuje jednu končetinu, ale někdy se objeví bolest v obou nohách najednou. V nejtěžších případech vede onemocnění k ochrnutí svalů nohou, někdy se rozšíří i na pánevní svaly, což u pacienta způsobuje inkontinenci moči a stolice.

Stanovení diagnózy

Toto onemocnění se vyznačuje poměrně složitou diagnostikou, jejímž prvním krokem je provedení reflexních testů na ohyb a natažení nohy, potažmo nohou:

  1. Při poloze na zádech se mírně zvedá natažená noha, dokud pacient neklade aktivní odpor z důvodu bolesti.
  2. Přitlačením natažených nohou pacienta k lehátku je pacient vyzván, aby se pokusil posadit, což vyvolá bolest, takže pacient se může posadit pouze tehdy, když je bolestivá končetina ohnutá v kolenním kloubu.
  3. Bolest se zhoršuje ohnutím chodidla směrem k sobě.

Ke konečnému upřesnění klinického obrazu podle potřeby se předepisují:

  1. Laboratorní testy, dále pak RTG vyšetření postižené oblasti (podle potřeby MR a CT vyšetření, ultrazvuk pánve).
  2. Úkolem neurologa je identifikovat příznaky charakteristické pro ischias a léčba by měla být zaměřena na odstranění příčin útlaku nervových vláken.
Bolest spodní části zad

Bolesti ischias se mohou projevovat trhavou bolestí, která vyzařuje z dolní části zad (bederní oblast) do hýždí a dolních končetin.

4 tipy, které vám pomohou zvládnout bolest ischias

Teď již víte, co ischias nejčastěji způsobuje a jak tuto bolest poznat a odlišit od jiných příčin. Asi nejpodstatnější pro vás však bude, jak ischias léčit a co proti tomuto problému pomáhá. Pokud již ischias trpíte, první věc, kterou musíte udělat, je zůstat v klidu. Mějte na paměti, že s trochou trpělivosti a správnými opatřeními bolest velmi pravděpodobně odezní. Další stres a napětí může bolest ještě zhoršit. Je také důležité, abyste reagovali hned na první příznaky. Pokud bolest zůstane neléčená po delší dobu, může to vést k tomu, že se u vás vyvine chronická bolest.

Volba léčebných metod závisí na tom, jak výrazné jsou klinické projevy onemocnění. Při první návštěvě neurologa převažují konzervativní metody léčby ischiasu:

léky:

  1. nesteroidní protizánětlivé léky;
  2. hormonální léky pro nejzávažnější případy;
  3. analgetika, která odstraňují bolestivý syndrom;
  4. protikřečová léčiva, léky na uvolnění svalů.

fyzioterapeutické metody (které se používají jak během akutních stavů, tak po nich a přikládá se jim velký význam):

My se v našem článku zaměříme na tuto druhou skupinu a podíváme se na neinvazivní metody. Pro předcházení potížím byste se měli zaměřit nejdříve na pravidelnou profylaxi - tedy prevenci:

  1. pravidelně provádějte soubor speciálních fyzických cvičení pro trénink vnitřních a vnějších svalů zad a břicha; plavte a jezděte na kole;
  2. při chůzi mějte rovná záda a zpevněné břicho;
  3. při sezení se každou hodinu a půl až dvě hodiny zvedněte a projděte se po místnosti;
  4. ženy, zejména ty, které se s bolestí dolní části zad setkaly na vlastní kůži, by se měly vyhýbat vysokým podpatkům;
  5. zbavte se nadváhy a zvolte vhodnou dietu;
  6. přestaňte kouřit – nikotin snižuje prokrvení kostí, a proto oslabuje páteř;
  7. pokud máte špatné držení těla, zakřivení páteře – doporučujeme vám pořídit si pomůcku pro korekci držení těla, která zpevní bederně-křížovou oblast.

Pokud ischias propukne v plné síle a je v akutní fázi, zapomeňte na samoléčbu, protože to může vést k ještě závažnějšímu průběhu onemocnění. Poté, co bolest alespoň trochu ustoupí, je nutné bezpodmínečně navštívit neurologa a řídit se jeho konkrétními doporučeními. V případě, že ale zareagujete na první příznaky bolesti ischias, je možné se rozvinutí potíží vyhnout. Co tedy nejvíce na ischias pomáhá? Je to cvičení, tepelná/chladová terapie, masáž nebo třeba akupunktura. Vše v následujícím textu popíšeme.

1. Cvičení

Cvičení je nejen nejúčinnějším prostředkem k prevenci nemocí, ale často i k boji se samotnou bolestí – zejména pokud jde o onemocnění páteře. Pevné a pružné svaly pomáhají páteř chránit a zachovávat její funkčnost.

 

Klid na lůžku snižuje akutní příznaky. Ale z dlouhodobého hlediska jen zbytečně oddaluje proces hojení a může i zhoršit bolest, protože vazy a svaly ochabují. Ty však mají důležitou podpůrnou funkci pro vaši páteř. V posteli byste neměli strávit déle jak dva dny. Co nejdříve to půjde, začněte jemnými pohyby a pomalu přidávejte na intenzitě. Je důležité, abyste si všímali signálů svého těla a nepřetěžovali se. V případě potřeby může lékař předepsat i léky proti bolesti, ty ale neřeší příčinu a pomáhají jen dočasně. K namáhavému cvičení byste se měli vrátit až poté, co se vaše bolest výrazně zlepší.

 

I v práci byste se měli neustále hýbat! Dopřejte si dostatek pohybových přestávek i při sedavém zaměstnání. S výškově nastavitelným stolem můžete pracovat střídavě vsedě a vestoje a ulevit tak zádovým svalům. Zároveň si zajistíte lepší držení těla, jelikož stůl můžete dokonale přizpůsobit své tělesné velikosti. Zajistěte také dynamické sezení (tj. v pohybu) s pomocí ergonomické kancelářské židle.

2. Aplikujte tepelnou nebo chladovou terapii

Nejen teplo, ale také léčba chladem vám může pomoci vyléčit bolest ischias. Chladové terapie jsou vhodné zejména při počátečních bolestech, zatímco při déletrvajících bolestech obvykle dobře funguje teplo. Terapie chladem blokuje přenos bolesti a nejlépe funguje, když si například na postižené místo přiložíte gel nebo ledový obklad o teplotě ideálně 10 až 15 stupňů. Pokud se má použít čistě k úlevě od bolesti, stačí bolestivé místo několikrát denně chladit po dobu asi tří minut. Tepelná terapie naopak stimuluje průtok krve, což uvolňuje napjaté svaly. Horká koupel s přísadou do koupele s rozmarýnem nebo levandulí, termofor, polštářek s třešňovými peckami, hřejivé masti nebo asi 20 minut infračerveného záření vám pomůže rychleji se zbavit bolesti sedacího nervu.

3. Masáž

Masáž pomáhá nejen uvolnit povrchové svaly na zádech, ale může také uvolnit svaly, které přímo souvisejí s vaší bolestí ischias. Masáž stimuluje krevní oběh a tím urychluje hojení. Vždy však hledejte zkušeného maséra, ideálně se zdravotním vzděláním. Před absolvováním masáže je nutná konzultace a domluva s ošetřujícím lékařem, který doporučí typ masáže po vyšetření a seznámení se s anamnézou. 

Existují dva typy:

a) relaxační – účinné v období akutního zánětu

b)léčebná masáž při ischiasu – používá se po odeznění akutní fáze onemocnění. Je intenzivní, má silný účinek, a proto by ji měl provádět odborník, ideálně fyzioterapeut.

Fyzioterapeut vám kromě odborně provedené masáže doporučí i následný plán, jak bolestem ischias předcházet. 

 

Masáž může mít léčebné účinky

4. Akupunktura

Každý, kdo si myslí, že akupunktura je snem bláznivých esoteriků nebo hippies, se jednoznačně mýlí. Četné studie ukazují, že akupunktura může velmi dobře pomoci zmírnit bolest. Přikládáním tenkých jehel na postižená místa (tzv. akupresurní body) lze uvolnit svalové křeče a napětí v kříži, které jsou přímo spojeny se sedacím nervem.

Text: Pavla Maříková

Zdroj fotek: Canva

Zdroje informací:

500 Kč na nákup