Jarní výprodej: až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Platí pouze do 21.4. nebo do vyprodání zásob.

Jak vybrat psací stůl pro studenta

Přechod na střední školu zahrnuje i změnu pokoje nastávajícího studenta. Jeho základem je kvalitní psací stůl. Víte, podle čeho ho správně vybrat?


Nechce-li si student poškozovat při studiu záda (a zdraví celkově), je potřeba mít k dispozici stabilní a nejlépe také výškově nastavitelný stůl a židli. Obojí zajistí dostatečnou ergonomii a bude sloužit mnoho let, takže se vložená investice bohatě vrátí. Důležité také je jejich správné nastavení, vhodné umístění v prostoru pokoje a také střídání práce vsedě s prací vestoje.

Stul pro studenta

Jak vysoko by měl být nastaven stůl a židle?

  • Stůl: studenta posaďte nebo postavte ke stolu tak, aby měl ruku v lokti ohnutou v úhlu 90 stupňů (pravý úhel). Měl by se o desku stolu opírat celou plochou předloktí. Pokud tomu tak není, upravte výšku stolu podle něj. Čas od času je třeba správnou výšku zkontrolovat a případně upravit. A to jak proto, že mladý člověk ještě nějakou chvíli může růst, jednak kvůli při střídání práce vsedě a vestoje.

 

  • Židle: výška sedáku by měla být shodná s výškou bérce plus 1-2 cm podrážky obuvi. Posaďte studenta na židli tak, aby měl kolena ohnutá v pravém úhlu a obě chodila spočívala plnou vahou na podlaze. Stehna by se při tom měla opírat o sedák židle ze 2/3 a okraj sedáku by se neměl zařezávat do podkolenní jamky. Opěradlo má podpírat bedra a jeho horní okraj by měl končit pod dolním okrajem lopatek dítěte.

Rozmístění je klíčové

Pozice stolu a židle v rámci pokoje je velmi zásadní. Stůl by neměl být umístěn záda k oknu ani ke dveřím. Světlo z okna by mělo dopadat na stůl ze strany, a to z opačné, než jakou rukou student píše. Je to důležité i při práci na počítači, protože v případě umístění stolu zády k oknu by se na obrazovce vytvářely odlesky nepříjemné pro oči. Nejvhodnější je, aby na stůl dopadalo co nejvíc přirozeného světla, pokud ne, nahraďte jej dostatkem světla umělého. Mít dveře za zády je zas nevhodné z psychologického hlediska. Když člověk nevidí na dveře, nemá pocit bezpečí, cítí se ohrožen a nemůže se dobře koncentrovat.

Studentsky pokoj

Dynamický přístup

Pro zdraví páteře a jako prevence bolestí zad i hlavy se osvědčuje stále víc střídání sezení za stolem s prací vestoje. Když se student naučí tomuto dynamickému přístupu už za dob studií, získá skvělý základ pro budoucí péči o své zdraví. Vsedě je vhodnější psát rukou, vestoje lze pracovat na počítači či notebooku nebo třeba studovat z učebnic či skript. Ideální je se po hodině sezení postavit a pokračovat ve studiu vestoje. Při tom se velmi uplatní výškově nastavitelný stůl s elektrickým ovládáním, který upraví správnou výšku stolu ve chvilce.

Tip: Při práci s počítačem je vhodné mít vždy horní !okraj monitoru ve výši očí a být od obrazovky vzdálen 40-50 cm. Šetří se tak zrak, krční páteř i šíjové svalstvo.

Autorka: Eva Suchomelová

Zdroj fotek: Liftor.cz, Shutterstock

 


Sestavit polohovací stůl na míru

Mgr. Eva Suchomelová
Mgr. Eva Suchomelová

Svůj pracovní čas dělí mezi výuku a psaní. V rámci Pravopisné posilovny trénuje děti i dospělé v českém pravopisu. Kromě toho již víc než dvě desetiletí píše o životním stylu, zdraví, pohybu, výživě a mnoha dalších tématech. Je také autorkou textů již 4 dílů literárních omalovánek. Z toho je patrné, že tráví mnoho času za počítačem a musí řešit negativní dopady sedavého zaměstnání na své zdraví. I proto ji zaujalo téma zdravé práce na počítači v kombinaci s polohovacími stoly.

500 Kč na nákup