Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Prodlužujeme do 28.4. nebo do vyprodání zásob.

Jak vybrat kancelářskou židli: typ mechaniky a rozdělení komponent

V dnešním světě u mnohých lidí převládájí v pracovním prostředí činnosti s vynucenou statickou polohou. Nejméně vhodnou pozicí pro náš organismus je z řady důvodů sed, který mj. vede ke křečovým žilám a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.


Díky novým poznatkům napříč obory a kvalitnějším technickým možnostem je ale možné do určité míry – a po určitou dobu – negativní dopady dlouhodobého sezení eliminovat.

Jedním z řešení je pořízení „správné“ kancelářské židle či křesla. Jejich dispozice jsou pochopitelně ovlivněny vašimi potřebami:

  • aktuálním zdravotním stavem,
  • délkou sezení,
  • požadavky na komfort a design.

Vybraná židle by měla především respektovat ergonomické požadavky a anatomii lidského těla. Důležitá je také dlouhá životnost a snadná údržba. Jaké konkrétní parametry byste při výběru židle měli zohlednit?

komponenty kancelářské židle

 

Jednotlivé komponenty

a) sedák – šířka sedáku je různorodá, většinou se pohybuje kolem 50 cm. Výhodnější z hlediska variability sedu je volit židle nebo křesla s nastavitelnou výškou sedu a s možností nastavení polohy.

b) opěrka beder – anatomicky tvarovaná část křesla pro podporu zad v oblasti bederní páteře. Brání pasivnímu vyhrbení trupu v oblasti beder.

c) opěrka hlavy – není vždy součástí židle. Je vhodná pro odpočinek, uvolnění hlavy například při potížích s krční páteří. Náklon opěrky lze měnit.

d) područky pod ruce – jsou výhodou tam, kde si nemůžete předloktí opřít o pracovní stůl. U některých židlí je jejich výška nastavitelná.

 

 Typ mechaniky

a) permanentní kontakt – opěrák je v neustálém kontaktu se zády uživatele, nastavit lze pouze jeho náklon proti sedáku. Tento typ sedu je vhodné doplnit pomůckami, jako je balanční sedací plocha, overbally apod. 

Židli s permanentním kontaktem využívejte (ze zdravotních důvodů) maximálně 4 hodiny denně. Její výhodou je nízká pořizovací cena.

b) houpací mechanika – sklon mezi opěrákem a sedákem se u těchto židlí nemění, úhel je pevně dán výrobcem. Můžete ale nastavit plynulou sílu odporu a zajistit tak náklon křesla v několika pozicích. Výšku nastavíte plynovým pístem.

c) synchronní mechanika – umožňuje současně pohyb opěradla a sedadla v předem nastaveném sklonu, čímž neustále přizpůsobuje tvar židle vašim pohybům. Také je možné nastavit sílu přítlaku a výšku sezení.

d) asynchronní mechanika – u tohoho typu mechaniky nastávíte sklon opěráku a sedáku nezávisle na sobě. Ovládá se většinou pomocí tří pák pro nastavení:

  • sklonu opěráku, 

  • hloubky sedáku, 

  • výšky sedu. 

Pro velkou variabilitu sedu se tento systém doporučuje pro zaměstnání, kde je nutno sedět i více než 8 hodin.

e) Body-Balance-Tec – umožňuje pohyb sedáku dopředu a do stran; je zde vyšší labilita sedu. Tento typ židle můžete využít pro posílení břišních a zádových svalů, pro delší práci se ale příliš nehodí.

Při rozhodování, který z typů mechaniky zvolit, vezměte v potaz dobu sezení. Je třeba si uvědomit, že dynamické systémy – zejména houpací a synchronní mechanika a Body-Balance-Tek – kladou vyšší nároky na svalový stabilizační aparát, který může po delší době podlehnout únavě.

Přechod ze statické židle na dynamický systém by se tedy měl dít postupně a ani v dynamickém typu sedu byste neměli trávit zbytečně dlouhý čas.

kancelářská křesla

 

Shrnutí článku:

  • Při výběru kancelářské židle vybírejte vhodný model podle doby, kterou denně strávíte vsedě.

  • Pracujete-li v kanceláři 8 hodin denně, volte mechaniku, která nezatěžuje svalový stabilizační systém.

 

Sestavit polohovací stůl na míru

500 Kč na nákup