Poslední šance! ⭐ Ušetřete až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Platí pouze do 28.3. 1.4. nebo do vyprodání zásob.

Jak sedět u notebooku a netrpět? Sundejte ho z klína a zvedněte se z gauče!

Špatná zpráva na začátek je, že samotný notebook se zdravě používat nedá. Vznikl hlavně proto, aby nám ulehčil cestování a pracovní přesuny bez nutnosti přenášení hromady papírů nebo ukládání prezentací na jiné úložiště. Proto chceme, aby byl notebook lehký, malý a skladný. To ale zároveň neumožňuje, aby se na něm dalo dlouhodobě pracovat bez negativních vlivů na zdraví. Protože je malý, většinou se u něj hrbíte a na malou klávesnici se vám nevejdou prsty.


Dobrá zpráva ale je, že i tenhle rozpor má řešení. Jsou to externí pomůcky a zařízení, které si k notebooku můžete pořídit. Taky se u něj můžete naučit správně sedět. Na pohodičku na gauči s notebookem na klíně a ohnutými zády zapomeňte.

Co potřebujete ke správnému sezení u notebooku

Abyste u notebooku mohli sedět zdravě, potřebujete přidat několik pomůcek a externích přístrojů. Díky nim si budete moct nastavit pracovní prostředí podle vlastních potřeb a omezíte tak negativní vlivy dlouhého sezení s notebookem na klíně na minimum.

Stojan na notebook nebo externí monitor

Ideálně nastavený monitor je ve výšce očí. Horní okraj textu na monitoru by měl být o malý kousek níž než vaše oči a přímo před vámi, abyste se nevykláněli na jednu nebo na druhou stranu. To je nejlepší poloha pro váš krk, ramena i záda. Abyste notebook dostali do této polohy, budete potřebovat stojan nebo tzv. "riser", na který notebook položíte a tím jej zvednete. Druhou možností je celý externí monitor s ergonomickým držákem, který propojíte s notebookem. Vyplatí se to zvláště případě, že váš notebook je opravdu malý a při čtení se k němu musíte často naklánět.

Ergonomický držák monitoru

Klávesnice

Klávesnice má ležet přímo před vámi a před ní má být ještě zhruba osm centimetrů prostor pro oporu rukou. Pokud dlouhodobě pracujete se zápěstím ve vzduchu, koledujete si o syndrom karpálních tunelů nebo o syndrom bolestivé paže. Klávesnice u notebooku tohle nastavení neumožňuje, její pevné propojení s monitorem navíc vylučuje jakoukoliv možnost správného sezení.  Řešením je externí klávesnice, kterou můžete umístit na stůl bez ohledu na polohu notebooku. Navíc je větší, takže je psaní pohodlnější. Existují i ergonomické klávesnice, které jsou zakřivené a pracují také s velikostí různých kláves, aby jejich ovládaní bylo pro ruku jednodušší a méně namáhavé.

Myš

Myš k notebooku je určitě dobrá volba. Touchpad na klávesnici notebooku je špatně umístěný a pokud potřebujete přesnější a dlouhodobou práci s kurzorem, je myš určitě výhodnější. Navíc ji můžete umístit i do ergonomické pozice hned vedle klávesnice, abyste na ni pohodlně dosáhli a vaše rameno zůstalo uvolněné.

Pracovní stůl

Ke správnému sezení u notebooku pak samozřejmě patří dobře zvolený pracovní stůl. Ideální volbou je stůl polohovací, protože si ho nastavíte podle vašich aktuálních potřeb, případně můžete i snadno střídat stání a sezení u práce. Při sezení u stolu byste měli mít rovná záda a lokty v pravém úhlu rovnoběžně se stolem.

Polohovací stůl

Ergonomická židle

Ergonomická židle má na vaše správné sezení velký vliv. Nejlepší je ta, která má nastavitelný sedák i opěrku. Při sezení byste měli mít kolena v pravém úhlu a kyčle v pravém nebo větším úhlu. Záda by měla být vzpřímená a ramena i krk uvolněné. Lokty také v pravém úhlu.

Zvedněte se a hýbejte se

Když naplníte všechny tyto požadavky, máte velkou šanci na to, že omezíte zdravotní problémy na minimum a notebook bude vaším dobrým sluhou. Zároveň ale mějte na paměti, že člověk není uzpůsobený na dlouhodobé sezení. Přirozenou potřebou je pohyb. I při práci se můžete každou hodinu protáhnout, udělat pár jednoduchých cviků, uvolnit zápěstí a procvičit prsty na rukou. A když půjdete z práce domů pěšky, prospějete svému tělu po několikahodinovém sezení úplně nejvíc.

Autorka textu: Martina Plátová

Zdroj foto: Liftor.cz a Canva.com

Mgr. Martina Plátová
Mgr. Martina Plátová

Čte. Píše. Čte o psaní, píše o čtení. Ale i o jiných věcech. Ukulele trénuje její trpělivost a vytrvalost. Jóga pomáhá pochopit, že je dobré respektovat potřeby těla. Jak žít v civilizovaném světě a omezit dopad nezdravých civilizačních návyků je její velké téma.

500 Kč na nákup