Jarní výprodej: až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Platí pouze do 21.4. nebo do vyprodání zásob.

I vaše profese může získat s polohovacím stolem!

Lékaři, IT specialisté, lektoři, kancelářští pracovníci… Patříte k některé z těchto „sedavých“ profesí? Podívejte se, kolik benefitů vám přinese změna klasického kancelářského stolu za ten polohovací.

 


Z nastavitelného pracovního stolu se už před nějakou dobou stal profesní styl, který přináší svým uživatelům mnoho výhod. Stačí, když se naučí využívat polohovací stůl při své práci. Mezi benefity patří v první řadě ty zdravotní, jako jsou odstranění bolestí zad či hlavy, ale také třeba vyšší efektivita práce nebo dobrý vzor pro vaše okolí.

Lékař vzorem pro své pacienty

Nezdá se to, ale lékaři ve svých ordinacích prosedí mnoho času. Neprospívá to jejich zdraví, což se snaží kompenzovat sportem. Ještě lepší je kombinovat i během ordinačních hodin stání a sezení. Co tím lze získat?

  • Zdravotní benefity: Budou se tak aktivovat různé svalové skupiny a uleví se tím páteři.

  • Dobrý příklad pro pasivní pacienty: Od aktivního doktora lidé spíše přijmou doporučení na zdravější způsob života. 

  • Vyšší efektivita práce: Vestoje mají lidé tendenci rychleji vyřídit, co potřebují, a návštěvu u lékaře zbytečně neprotahují, proto se logicky zkrátí doba jejich návštěvy v ordinaci.

TIP:

Je dobré si rozvrhnout, s kterým pacientem bude lékař hovořit vestoje a s kterým vsedě. Obecně je vhodnější zvolit konzultaci vsedě u seniorů či dalších pacientůs pohybovými, dechovými, kardiologickými či dalšími zdravotními obtížemi, pro které je stání obtížné nebo nemožné. Pak je třeba, aby seděl pacient i lékař. Nebude působit nadřazeným dojmem, naopak posílí v pacientovi potřebný pocit důvěry. Pro rychlejší manipulaci s výškou stolu se přímo nabízejí modely s elektricky nastavitelnou výškou.

 

Vyšší výkon v IT pracovně

IT specialisté začali jako jedni z prvních v práci používat polohovací stoly. Jednak přirozeně inklinují k inovacím a novinkám, jednak za svými monitory tráví opravdu velké množství času. Ačkoli je IT jako obor relativně čerstvý, zdravotní problémy dohnaly i mladé pracovníky k hledání řešení, jak na bolesti zad, hlavy, problémy se spánkem či neustálou únavu. A jedním z nich je právě polohovací pracovní stůl. Čím může ještě pomoci?

  • Lepší organizace práce: Právě práce vestoje a její střídání s pohybem nebo odpočinkem pomáhá lépe si práci strukturovat. Půl hodiny vestoje u monitorů (např. on-line konference), pak desetiminutová přestávka s kolegy nebo relaxace, následně opět půl hodiny soustředěné pracovní činnosti… A prokrastinace už nemá šanci!

  • Vyšší efektivita: Tělo odráží mysl. Vestoje budete věci opravdu řešit, ne o nich dlouze a neplodně přemýšlet. Výsledkem je více splněných úkolů a hotové práce.

  • Lepší soustředění: Aktivované svaly během stání zlepšují cirkulaci krve, jež lépe okysličuje tělo i mozek. To zvyšuje koncentraci, takže úkoly budete řešit rychleji než při dlouhém sezení.

Dynamičtější lektor více zaujme i on-line

Vlivem pandemie se velmi rozšířily on-line kurzy, konference, školení či semináře. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že při školení 6 a více hodin denně vsedě záhy pocítíte negativní fyzické dopady. Kila navíc, zhoršení hybnosti, bolesti páteře – to je jen několik potíží, které mě potkaly. Umístit kameru na polohovatelný stůl tak, abyste při výuce stáli, může vaše potíže odbourat. Učení vestoje má ale i další výhody:

  • Živější projev lektora: Ať chcete, nebo ne, jakmile při učení stojíte, začnete více pracovat s gesty a držením těla. Školení vestoje vám doslova rozváže ruce. Změny postoje těla vnesou do monotónního výkladu dynamiku, váš projev bude živější a lépe udržíte pozornost svých posluchačů.

  • Hygiena učení: Když budete při výuce stát, nebudete zapomínat na pravidelné přestávky. Budete je totiž sami potřebovat.

Polohovaci stul do kancelare

Svěží vítr do kanceláří

Sedavé zaměstnání je nejčastěji spojeno s prací v kanceláři. I tady je polohovatelný stůl s možností pracovat intervalově vestoje velkým přínosem. Platí mnohé z výše uvedených benefitů, a to jak zdravotních, tak i těch, které zefektivní jejich práci. V neposlední řadě budou mít sami ze sebe a ze svého výkonu mnohem lepší pocit, než když pracovní dobu z velké části jen tak prosedí. 

 

Autorka článku: Eva Suchomelová

Zdroj foto: Shutterstock, Liftor.cz 

 

 

Mgr. Eva Suchomelová
Mgr. Eva Suchomelová

Svůj pracovní čas dělí mezi výuku a psaní. V rámci Pravopisné posilovny trénuje děti i dospělé v českém pravopisu. Kromě toho již víc než dvě desetiletí píše o životním stylu, zdraví, pohybu, výživě a mnoha dalších tématech. Je také autorkou textů již 4 dílů literárních omalovánek. Z toho je patrné, že tráví mnoho času za počítačem a musí řešit negativní dopady sedavého zaměstnání na své zdraví. I proto ji zaujalo téma zdravé práce na počítači v kombinaci s polohovacími stoly.

500 Kč na nákup