Poslední šance! ❤️ Ušetřete až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Platí pouze do 26.3. 28.3. nebo do vyprodání zásob.

I práce ve stoje má svá rizika. Jak je omezit?

Rizika spojená s dlouhodobým sezením už všichni známe – vysoký krevní tlak, obezita, riziko diabetu a mnoho dalších. O benefitech stání při práci jsme už také aspoň četli nebo slyšeli. Pokročilejší z nás ho i praktikují jako zdravější varianty pozice těla při práci. Ale i dlouhodobé stání při kancelářské práci má svoje limity a skrytá rizika.


Stát nebo sedět?

Stání při práci má ve srovnání se sezením mnohé výhody. Například spálíte o trochu víc kalorií. Ale taky se dřív unavíte. Mozek a kreativita prý ve stoje funguje lépe a myšlenky běží volněji, než když jste pohodlně usazení na ergonomické židli. Snáz se vám taky udrží správný tělesný postoj. Při sezení je mnohem jednodušší a lákavější se různě vyklánět do stran, přehazovat nohy přes sebe, vytáčet kyčle do boku, příliš se prohýbat v bedrech atd. A tohle všechno má špatný vliv na naše celkové držení těla a často způsobuje chronické potíže s pohybovým aparátem.

 

Ve stoje se lépe drží správný postoj, svaly jsou aktivní

Při stání je trochu snazší udržet se ve zdravém postoji. Měli byste mít stůl zhruba ve výši loktů ohnutých do pravého úhlu a monitor ve výšce očí. Stát byste měli rovnoměrně na obou chodidlech, nezatěžovat jednu nohu víc než druhou. Kolena by měla být lehce povolená, nikdy úplně propnutá. Břicho zpevněné, aby se nepřetěžovala záda.  Ramena směřujte od uší a lopatky dolů a do stran. Pánev má být přímo pod trupem, neměli byste ji vyklápět do boku ani dozadu. Jinak přetěžujete jednu nebo druhou kyčel nebo bedra.

A je to. Stojíte správně. Chce to cvik, ze začátku to může být nepříjemné, ale opakovaný trénink přinese ovoce.

 

Deset hodin stání ani sezení není ideál

Ani stání u práce ale není pro vaše tělesné zdraví spásou. Když budete deset hodin denně stát nebo sedět, vždycky budete tělo jednostranně přetěžovat. Jsme stvořeni k pohybu, to se nedá obehrát ani dokonalým ergonomickým pracovním prostředím. Kompenzace v podobě častých přestávek s protažením ale může leccos opravit. Pokud se vám navíc podaří sezení a stání při práci střídat, je to skvělé.

 

Nepřetržité stání přetěžuje velké klouby i páteř

Při stání zatěžujete svaly staticky a kvůli nedostatku pohybu se taky zhoršuje proudění krve. Následkem toho jsou nejčastěji oteklé nohy, brnění v nohou a bolesti chodidel. Někdo trpí i křečemi svalů. A po čase si možná všimnete vystupujících křečových žil. A v tom nejhorším případě se můžete dočkat i trombózy.

Při statickém zatížení těla trpí také páteř, velké klouby (ramena, kyčle, kolena) a chodidla. Pokud váš pracovní prostor není ergonomicky správně nastavený a nevidíte dobře na monitor, předsunujete hlavu nezdravě dopředu a nepřirozeně se prohýbáte v bedrech. Jednoduše se hrbíte, protože potřebujete dobře vidět. Z toho si pak ale odnášíte problémy s krční páteří, zbytečně namáhaná ramena, chronické bolesti zad a při dlouhodobě neřešených potížích může dojít až k výhřezu ploténky. Tenhle strašák se už pak většinou řeší operativně.

Práce v dlouhodobém stoji mívá za následek taky ploché nohy nebo sníženou nožní klenbu a tyhle defekty se pak propisují do celkového držení těla. Tomu ale můžete snadno předejít tím, že si pořídíte pěnovou podložku s masážními výstupky a budete stát naboso. 

 

Pěnová podložka

Jak na správné stání u práce

Pokud chcete zůstat v dobré kondici a vyhnout se většině vyjmenovaných komplikací, musíte na tom aktivně pracovat. Základem je ergonomické vyladění vašeho pracovního prostoru a využití dalších pomůcek.

  • Stůl pro práci ve stoje musí mít vhodnou výšku právě pro vás. Jak vypadá váš ideální stůj už jsme zmiňovali výše.
  • Používejte zdravotní obuv. Uleví přetíženým chodidlům i kolenům. Pokud je to možné, jednou za čas boty zujte a procvičte prsty. 
  • Dělejte si přestávky. Pár kroků se projděte a protahujte se. Co nejčastěji to jde. Nastavte si telefon na každou hodinu nebo si stáhněte aplikaci, která vás upozorní, že už jste v jedné poloze moc dlouho.
  • Stůjte správně. A soustřeďte se na to. Ze začátku to bude těžké, protože svaly nebudou vytrénované. Ale naučíte se to.
  • Pořiďte si ergonomickou pěnovou podložku na stání. Vaše chodidla nebudou prochladlá a speciální povrch rohože je bude nutit k mikropohybům. Ty pak zajistí lepší prokrvení a neustálou miniaturní svalovou aktivitu, které si ani nevšimnete. Vaše nohy se neunaví tak brzo.
  • Pořiďte si polohovací stůl a střídejte stání a sezení.

Při využití těchto pomůcek a dodržení pravidel pro zdravé stání máte velkou šanci na to, že se vám většina tělesných potíží vyhne. A když k tomu zařadíte hodinku chůze do denního rozvrhu, vaše tělo vám poděkuje.

Zdroj foto: Liftor.cz a Canva.com

Mgr. Martina Plátová
Mgr. Martina Plátová

Čte. Píše. Čte o psaní, píše o čtení. Ale i o jiných věcech. Ukulele trénuje její trpělivost a vytrvalost. Jóga pomáhá pochopit, že je dobré respektovat potřeby těla. Jak žít v civilizovaném světě a omezit dopad nezdravých civilizačních návyků je její velké téma.

500 Kč na nákup