Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Prodlužujeme do 25.4. nebo do vyprodání zásob.

Hemoroidy a práce vsedě

Obtíže s hemoroidy podporuje sedavý způsob života. Co je příčinou, jak jim předcházet a jak je léčit? Je možné se jim ubránit, i když trávíte mnoho hodin vsedě, například u počítače?


Co jsou hemoroidy

Z lékařského hlediska má hemoroidy každý z nás. Jedná se o bohatě prokrvené měkké poštářky v konečníku, které u zdravého člověka přispívají ke správnému vyprazdňování, zabraňují úniku větrů a řídké stolice. Dokud s nimi nejsou potíže, ani o nich nevíme. Ale jak už bylo napsáno výš, obsahují žilní struktury. A stejně jako u jiných žil v těle se mohou jejich stěny oslabit, otéct, zanítit se a praskat. A to už je problém, který začneme negativně pociťovat.

 

Příznaky aneb Jak poznáme, že máme problém s hemoroidy?

Hemoroidy dělíme na vnitřní a vnější. Vnitřní hemoroidy nebolí, ale projevují se krvácením. Později však můžete při vyprazdňování cítit bolest. Další fází je, že hemoroidy při vyměšování vylézají ven z konečníku. Nejprve se zas vracejí na své místo, v pokročilejším stádiu už se nevrací a je potřeba je prstem zastrčit dovnitř. Vnější hemoroidy svědí, pálí a mohou způsobovat i bolest. Při zdravém vyměšování prochází stolice konečníkem plynule. Pokud je však stolice tuhá nebo člověk trpí delší dobu zácpou, může se poškodit stěna konečníku a cévy v ní.  V onou případech hrozí ucpání či záněť žil, což už je vážný zdravotní problém.

 

Vnitřní a vnější hemoroidy 

Příčiny hemoroidů

Příčin vzniku hemoroidálního onemocnění je několik. „Nejčastější příčinou je dědičnost a výskyt žilních onemocnění i jinde na těle, například tzv. křečových žil,“ vysvětluje farmaceutka Kateřina Kratochvílová. „U žen také porod a celkově u všech těžká fyzická činnost, ať už práce, nebo třeba vzpírání velkých hmotností v posilovně. Ovšem výraznou měrou k němu přispívá také špatný pitný režim, nedostatek vlákniny ve stravě, stres, kouření a výrazný nedostatek pohybu.“ Podle odbornice je problémem i sedavé zaměstnání, neboť se výrazně překrvuje a přetěžuje spodní část těla, jehož váha spočívá přímo na konečníku. Krev špatně koluje v dolních končetinách i v oblasti pánve, což má negativní dopad právě na žíly. Ohroženi jsou tak nejen kancelářští pracovníci, ale třeba i řidiči kamionů, dálkových autobusů nebo piloti dálkových letů.

 

Nadměrné sezení

Sedavý způsob života patří k rizikovým faktorům, proto je potřeba třeba sedavé zaměstnání kompenzovat správnou fyzickou aktivitou. Zařaďte do své každodenní rutiny pravidelnou procházku, zvolte vhodnou sportovní aktivitu (je lepší spíš kondiční aerobní aktivita, jako běh, nordic walking, dále různá protahovací lehká posilovací cvičení, např. jóga). Pokud trávíte pracovní čas převážně vsedě, např. u počítače, zkuste dynamické sezení. Když si pořídíte polohovatelný pracovní stůl, můžete střídat práci vsedě s prací vestoje. „Nezapomínejte při práci pít, klidně si dejte upozornění každou půl hodinu, abyste měli přísun tekutin průběžný,“ radí Kateřina Kratochvílová a dodává: „Místo tyčinky si na svačinu připravte jablko nebo nakrájenou mrkev. A pomoci může i sedací kruh, který ulehčí při dlouhém sezení právě oblasti konečníku.“

 

Prevence vzniku hemoroidů

Vyskytuje-li se ve vaší rodině nějaké žilní onemocnění, nebo dokonce přímo hemoroidy, pak nečekejte, až se dostaví příznaky, a zaměřte se na zdravý životní styl. Zvyšte každodenní příjem tekutin a do jídelníčku zařaďte větší množství potravin s obsahem vlákniny, např. celozrnné potraviny, zeleninu, ovoce, luštěniny. „Na posílení cévní stěny doporučuji užívat flavonoidy, např. hesperidin, diomisin,“ dává další tip pro prevenci magistra farmacie, Mgr. Jolana Vyhnálková.

 

Léčba hemoroidů

Jelikož jde o onemocnění oblasti, kterou provází stud, pacienti většinou navštíví lékaře v průměru 15 měsíců od prvních pociťovaných příznaků. Nejčastějším důvodem návštěvy lékaře je krvácení ve stolici. V takovém případě je nejprve potřeba vyloučit kolonoskopickým vyšetřením, zda to není projev nádorového onemocnění. Teprve pak se odborný lékař, proktolog, zaměří na závažnost žilného onemocnění a rozhodne, zda je potřeba chirurgický zákrok (v případě zánětu žil), nebo postačí konzervativní léčba aktuálních příznaků a změna životního stylu. Jakmile u sebe pozorujete některý z příznaků ukazující na problémy s hemoroidy, zkuste změnit své každodenní návyky. V případě svědění či pálení aplikujte např. mast z dubové kůry (je účinnější a praktičtější než sedací koupele v odvaru z dubové kůry).

Autorka textu: Mgr. Eva Suchomelová

Zdroj foto: Canva.com

500 Kč na nákup