Jarní výprodej: až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Platí pouze do 21.4. nebo do vyprodání zásob.

Dejte sbohem zimnímu spánku aneb 3 tipy, jak uniknout jarní únavě

Teplota stoupá, slunečních paprsků přibývá, ale místo přívalu spíš zíváte, kudy chodíte? Podívejte se, jak zatočit s jarní únavou!


Přichází kocovina po zimě

Příroda rozkvétá, ale vy máte pocit, že byste se nejraději zavrtali hluboko do peřin a ještě dlouho odtud nevylezli? Jarní únava má hned několik příčin. Podobně jako zvířata, tak i lidé upadají do jakéhosi stavu hibernace. V zimě se dny zkracují, ubývá světla a kolikrát se stává, že do práce odjíždíte za tmy a domů se také vracíte za tmy. Naše tělo reaguje na sluneční světlo, které ovlivňuje tvorbu dvou důležitých hormonů: serotoninu a melatoninu. Serotoninu se také jinak přezdívá hormon štěstí, je totiž zodpovědný za naši dobrou náladu a energii. Melatonin je naopak spánkový hormon, který se tvoří, když převládá tma a chybí slunce. To se děje při dlouhé zimě. Proto se i přes den cítíme unavení a nejsme ve formě.

 

Další příčiny jarní únavy

Kromě hormonální nerovnováhy se však na našem vyčerpání podílíme i my sami. Jak to? Protože v zimních měsících máme tendence jíst tučné a kaloricky vydatné jídlo, byť tomu neodpovídá náš výdej energie. V zimě se nám totiž nechce moc hýbat a dny raději trávíme s něčím dobrým k snědku a pití v teple domova. Na jaře je pak o to problematičtější své tělo rozhýbat.

 

Pohyb na jaře

 

Jak se pozná, že je únava jarní?

Kromě pocitu vyčerpání se může objevit i bolest hlavy a malátnost. Tyto stavy se obvykle dostavují v březnu a měly by po několika týdnech odeznít. Pokud se tak nestane a nebo vám únava nedovoluje normálně žít a fungovat, je načase vyhledat lékaře. Mohlo by se jednat o příznak nějakého vážnějšího onemocnění.

 

S únavou bojujte!

Serotonin se tvoří nejen při pobytu na slunci, ale i během cvičení. Pokud se tedy budete vymlouvat na únavu a zavírat se jen doma, kde budete polehávat, jen tak se vás jarní ospalost nepustí. Je to začarovaný kruh! Do určité míry jsme my sami schopni upravit hormonální rovnováhu a fungování metabolismu podle vnějších podmínek. Jestliže tedy chcete jarní únavě vyhlásit válku, budete muset zapracovat na produkci hormonu štěstí serotoninu. A jak na to?

 

 1.     Zařaďte pohyb do svého každodenního života

Ten, kdo trpí jarní únavou, spí více, než je opravdu nutné. Cvičení a sport vám pomohou zvýšit hladinu serotoninu. Jak pohyb zařadit do denního programu?

-        Ranní rituály: Zacvičte si po probuzení jógu, jděte si zaběhat, nebo jeďte do práce na kole. Důležité je, aby jste si zvykli na to, že je to běžná součást vašeho dne.

-        Sportovní partner: Chybí vám motivace k pohybu? Dohodněte se se svým kamarádem či kolegou na pevných časech, kdy budete chodit třeba do posilovny, nebo běhat. Uvidíte, že když na to nebudete sami, přestanete se vymlouvat.

-        Pohyb na pracovišti: Pokud děláte v kanceláři, může se snadno stát, že prosedíte denně i 12 hodin. Proto se snažte více hýbat i během práce. Choďte po schodech místo jízdy výtahem, pro každý šálek kávy či sklenici vody si dojděte zvlášť. Pořiďte si polohovací stůl, díky kterému budete moct střídat stání a sezení.

Ergonomie pracovního místa má vliv nejen na to, jestli nás třeba bolí záda, nebo se cítíme unavenější, ale podepisuje se i na naší produktivitě. Proto věnujte pozornost nejen židli, na které sedíte, ale i stolu.

 2.     Posviťte si na to

Snažte se být co nejvíc na denním světle, které zvyšuje produkci serotoninu. Umělé světlo (LED, UV, neon) produkci sice také zvyšuje, ale oproti slunci jen velmi nepatrně. Pamatujte na to, že ne vždy je nutné to přehánět s mazáním opalovacími krémy či s nošením slunečních brýlí. Nechte tělo, aby si alespoň chvilku slunce užilo a načerpalo z něj to, co potřebuje.

 

Pobyt na slunci

 

 3.     Odbourejte stres a více relaxujte

Tím, co jarní únavu zhoršuje, bývá právě stres. A to proto, že snižuje hladinu serotoninu v těle. Pokud jste pod stresem neustále, může dokonce docházet k omezení tvorby hormonu štěstí. I když se to snáze řekne, než provádí, snažte se vypjatým situacím co nejvíce vyhýbat. Případně si najděte způsob, jak se se stresem vypořádat.

 

Pamatujte na to, že stres není to, co se nám děje, ale je to naše reakce na danou situaci. A reakce můžeme vědomě ovlivnit. Jaké jsou tedy účinné způsoby pro regulaci stresu?

-        jóga a dechová cvičení

-        relaxační cvičení

-        meditace

-        masáže (nebo používání akupresurních podložek)

-        tvorbu serotoninu povzbudí i naše šťastné vzpomínky

 

Stres nás může dohnat i tehdy, pokud děláte z domova. Podívejte se, jak proti němu bojovat.

 

Unavená je především naše hlava

Na zvýšení serotoninu nepotřebujete žádnou zázračnou pilulku, která by vše vyřešila za vás a dobila vás energií. Postačí zdravá strava, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a optimistický náhled na život. Uvidíte, že i tyhle zdánlivé maličkosti dokážou zázraky.  

 

Autorka textu: Mgr. Markéta Veselá, Ph. D.

Zdroj foto: Canva.com

Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.
Mgr. Markéta Veselá, Ph.D.

Její životní cestu vždy určovala láska k literatuře a psaní. Vystudovala Bohemistiku a Dějiny české novější literatury. Poté se vydala na dráhu redaktorky, již deset let píše články, příběhy, pohádky a jiné texty všeho druhu. Volný čas ráda tráví s knihou či štětcem v ruce. Téma polohovatelných stolů ji zaujalo proto, že při tvorbě slovem, ale i barvou je někdy zapotřebí se pořádně rozmáchnout.

500 Kč na nákup