Výprodej: slevy až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Prodlužujeme do 9.5. nebo do vyprodání zásob.

Průvodce příslušenstvím k polohovacímu stolu

K výškově nastavitelným stolům si můžete pořídit celou řadu doplňků, které podpoří ergonomii vašeho pracoviště. Jaké příslušenství zvolit a v čem konkrétně vám pomůže?


Nevhodné pracovní podmínky a dlouhodobě špatná pozice těla jsou jednou z hlavních příčin chronických zdravotních problémů, které vás mohou přivést až do invalidního důchodu (viz článek o škodlivém sezení).

Prevencí je mj. pohyb a častá změna polohy, kterou umožňují právě polohovací stoly. Ergonomii svého pracoviště (a své vlastní zdraví) můžete dále zlepšit pomocí následujících prvků:

 

Držák na monitor

Slouží k přimontování obrazovky a její nastavení na takovou výšku a sklon, aby nedocházelo k přetěžování krční páteře. To může vést k řadě zdravotních následků, mj. k vleklým bolestem hlavy a šíje. 

„Při práci by horní hrana monitoru měla být v úrovni očí, aby pohled směřoval spíše lehce dolů. Hlava by neměla být v záklonu,“ tvrdí zkušená fyzioterapeutka Veronika Kristková. „Důležité jsou také pravidelné pauzy, aby si zrak odpočinul. Po dvaceti minutách práci přerušte a zaměřte svůj pohled na něco jiného, ideálně do dálky či na vzdálený objekt. Ještě lepší je, pokud během této pauzy změníte pracovní polohu a projdete se, třeba do kuchyňky a zpět.“

Na co se zaměřit?  

Držák musí mít vhodný mechanismus pro uchycení vašeho monitoru. Naprostá většina obrazovek je vybavena úchytem typu VESA 75 × 75 mm, popř. VESA 100 × 100 mm (specifikaci naleznete v návodu ke svému monitoru).

Důležitý je také dostatečný horizontální rozsah držáku (ideálně v rozmezí -90 ° až +15 °). Někteří výrobci nabízejí k polohovacím stolům držáky pro dva monitory, což je ideální třeba pro vývojáře či designéry.

Držák na monitory Liftor

Držáky na monitor ke stolům Liftor mají nosnost až 9 kg a přichytíte k nim obrazovky s úhlopříčkou do 27 palců 

 

Stolní lampa

Stolní lampa brání přetěžování zraku při práci za ztížených světelných podmínek a v noci. Pro náležitou úroveň pracovní hygienu musí být vybavena zdrojem světla, která nebliká (tzv. flicker-free zářivky). Blikání namáhá zornice, narušuje soustředění a vede k rychlé únavě a bolestem hlavy.

Důležitá je také dostatečně nízká tepelná chromatičnost (barevná teplota světla). Hodnota této veličiny udává barvu, kterou zdroj světla vydává; pohybuje se v rozmezí cca 1 800 (temně červené světlo) až 8 000 K (ostré denní světlo).

Na co se zaměřit?  

Pro práci ve večerních hodinách vyberte lampu se zářivkou s barevnou teplotou do 3 000 K. Nad touto hodnotou blokuje barva světla vylučování spánkového hormonu melatoninu a narušuje spánkový režim. Během dne se hodí světlo s tepelnou chromatičností 5 000 K, které vaši produktivitu povzbudí.

Výhodné také je, pokud dodavatel nabízí možnost propojení lampy přímo s polohovacím stolem (vyhnete se hledání zásuvky navíc).

LED lampa Liftor

U naší flicker-free lampy si nastavíte barvu světla v rozmezí 2 500 až 5 000 K (oranžová až jasně žlutá)

 

Držák na stolní počítač

Držák na stolní počítač vám uvolní místo na pracovní desce a dovolí vám u periferií (myš, klávesnice) použít kratší kabely. Držák může být zespodu přimontovaný k desce stolu, popř. může stát vedle stolu na kolečkách. 

Na co se zaměřit?

Důležité je, aby držák byl dostatečně robustní (ideální je pevný kovový rám) a nabízel dostatek prostoru pro váš počítač.

Držák na PC Liftor

 

Podložka na stání a další doplňky

S únavou a nepříjemnými pocity při dlouhém stání na tvrdé podlaze vám pomůže podložka z paměťové pěny (polyuretanu), která by měla doplňovat kvalitní pracovní boty (viz dále).

Na co se zaměřit?

Vyberte podložku, která:

  • má protiskluzový povrch,

  • na okrajích nepřečnívá (hrozí riziko zakopnutí a pádu), 

  • je odolná proti chemickým přípravkům (aby ji bylo možné čistit) a proti mechanickému namáhání.

Oblíbeným doplňkem polohovacích stolů je cabel management – trubice z kovu či plastu, do které svedete kabely od počítače, monitoru, reproduktoru a dalších zařízení. Okolí stolu lépe vypadá a nehrozí, že o zatoulaný kabel zakopnete.

 

Kancelářská židle

Alfou a omegou používání výškově stavitelných stolů je pravidelná změna polohy těla. Na kvalitu sezení řada z nás zapomíná, následky špatného sedu přitom práce vestoje kompenzuje pouze částečně.

Při výběru kancelářské židle se zaměřte na produkty, které nabízejí nastavitelnost jednotlivých prvků (opěradla, bederní a hlavové opěrky, podsedáku, područek a výšky křesla). Ideální je tzv. asynchronní mechanika. Umožňuje měnit sklon a výšku opěráku i hloubku a výšku sedáku nezávisle na sobě. Židli tak přizpůsobíte na míru svému tělu.

Neopomeňte dostatečnou nosnost židle. Jako materiál židle doporučujeme prodyšnou tkaninu, kterou oceníte zejména v létě.

 

Kvalitní pracovní boty

„Kvalitní pracovní boty umožní vašim noham správně fungovat a předcházet tak dalším zdravotním problémům,“ tvrdí Veronika Kristková, podle které by obuv měla splňovat tyto podmínky:

  • respektuje tvar vaší nohy a poskytuje dostatek místa (obzvláště v oblasti prstů),

  • podrážka je ohebná do všech směrů,

  • jejich hmotnost je co nejmenší,

  • nemá podpatek (pokud takové boty potřebujete, volte co nejmenší a nejširší podpatek),

  • je vyrobena z přírodního, prodyšného materiálu.

 

Kvalitní monitor

Vysoká barevná teplota není problém jen u lamp, ale i u obrazovek. Instalací vhodného softwaru barevnou chromatičnost monitoru snížíte. Mezi nejoblíbenější bezplatné aplikace patří:

  • Night Lighter (v češtině aplikace Noční osvětlení; nativní program operačního systému Windows 10),

  • f.lux (automaticky určí vaší zeměpisnou polohu a následně podle stmívání upravuje barvu obrazovky),

  • Redshift,

  • Iris Mini.

 

Shrnutí článku

  • Příslušenství k polohovacím stolům podporuje zdravé návyky a brání rozvoji chronických bolestí zad a dalších problémů.
  • Držák na monitor musí mít takový rozsah, abyste hlavu nezakláněli.
  • Světlo lampy nesmí blikat a při práci večer by jeho barevná teplota neměla překročit 3 000 K.
  • Kancelářská židle by měla mít co nejvíce nastavitelných součástek pro přizpůsobení vašemu tělu.
  • Kvalitní pracovní boty jsou důležitou prevencí proti rozvoji zdravotních problémů.

 

Sestavit polohovací stůl na míru

500 Kč na nákup