Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Prodlužujeme do 25.4. nebo do vyprodání zásob.

Jak vybrat kancelářskou židli: nosnost, materiál a další parametry

Při volbě vhodné křesla do kanceláře je třeba zvážit řadu parametrů. Typy mechaniky a jednotlivé komponenty jsme probral v minulém článku (viz jak vybrat kancelářskou židli). Dnes se podíváme zbývající čtveřici vlastností.


Nosnost

Na současné trhu jsou k mání židle a křesla různých nosností, zpravidla od 70 do 180 kg. Nejrozšířenějším standardem je nosnost 120 kg. Židli nikdy nepřetěžujte, jinak hrozí nevratné poškození jejích mechanismů.

 

Použité materiály

Materiál židle má vliv především na váš komfort při práci. Z hygienických důvodů je nejvhodnější síťovina. Zajišťuje prodyšnost a proudění vzduchu, nemá ale izolační vlastnosti, takže v chladnějších místnostech vám může být zima.

Čalounění dobře izoluje, což je ale nevýhoda v létě, především pokud vaše kancelář nedisponuje klimatizací. Podobně je na tom potah z kůže. Výhodou obou materiálů je ale snadná údržba.

U křesel i židlí se zmíněné materiály často kombinují. Volte ty, které jsou vám příjemné, pomáhají odvádět pot a nedráždí pokožku.

 

Hmotnost židle

Celková hmotnost židle se odvíjí od použitého materiálu. Obecně je možno říct, že čím těžší židle, tím vyšší stabilitu můžete očekávat. Předem ale zvažte, zda a jak často budete židli přenášet z místnosti do místnosti nebo s ní jinak manipulovat.

Na hmotnost myslete i při sestavování – některé židle mohou být tak těžké, že je lepší je montovat ve dvou lidech.

 

Design

Barevnost a tvar každého výrobku jsou velmi individuální záležitostí, závislou na preferencích jednotlivého uživatele. Na trhu najdete velké spektrum možností, od židlí klasického vzhledu po unikátní designové kousky.

Pamatujte ale, že vaše zdraví je na prvním místě. Nikdy neupřednostňujte vzhled nad funkčností.

 polohovací stůl Liftor

 

Nezapomeňte na změnu polohy

Správná židle sice pomáhá minimalizovat následky dlouhodobé statické pozice, sama o sobě ale nestačí. Na jakékoliv židli je třeba správně sedět a zbytečně neprodlužovat dobu sedu

Odborníci doporučují sedět bez přerušení maximálně 45 minut. Poté svou pozici změňte, protáhněte se nebo se krátce projděte. Pokud se kancelářské práci vsedě nemůžete vyhnout, zvažte pořízení polohovatelného stolu a střídejte sed s prací vestoje.

Svému zdraví také rozhodně prospějete eliminací sezení z dalších oblastí vašeho života. Zařaďte do svého života chození, pravidelný pohyb (alespoň 30 minut denně) nebo kompenzační cvičení.

 

Shrnutí článku:

  • Z hlediska hygieny a odvodu potu je nejvhodnějším materiálem síťovina.

  • V pravidelných intervalech měňte polohu a ideálně eliminujte počet prosezených hodin. Pomoci vám může polohovací stůl.

 

Sestavit polohovací stůl na míru

500 Kč na nákup