Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Prodlužujeme do 28.4. nebo do vyprodání zásob.

Jak vybírat počítačovou myš

Počítačová myš je sice velikostně dost nepatrná součást počítačového vybavení, ale její správný výběr může mít velký dopad na vaše zdraví. Zvlášť pokud trávíte u počítače 8 a více hodin denně, ať už pracovně, nebo pro zábavu. Poradíme vám, jak vybrat počítačovou myš na míru právě vám.


Co chcete od své myši

Vybíráte svoji první myš? Chcete vyměnit stávající, abyste předešli zdravotním problémům s rukou, ramenem či zády? Nebo už nějakým takovým neduhem trpíte a potřebujete kompenzovat přetížení ruky při práci s myší během dlouhého používání počítače? Ať jste vybrali kteroukoli z možností, vždy si nejprve ujasněte, k čemu svou počítačovou myš budete používat. Pro kancelářskou práci s počítačem, která není tak náročná na přesnost snímačů myši, doporučujeme vybírat vysloveně podle ergonomických parametrů. Naopak výběr herní myši bude vedle ergonomie zahrnovat také požadavky na kvalitní optické snímače, aby myš během hry rychle a bezchybně rozlišovala a reagovala.

Ruka v hlavní roli

Prvními dvěma požadavky při výběru myši bude jednak velikost vaší ruky, jednak fakt, zda jste levák, nebo pravák. Ano, je potřeba znát velikost své ruky (stejně jako znáte třeba číslo svých bot). Můžete vycházet buď z velikosti rukavic (pracovních, jednorázových, které znáte třeba z covidové pandemie, nebo úklidových), nebo si ruku změřit od konce zápěstí po špičku ukazováku. Následně se řiďte touto tabulkou velikostí:

Délka

Označení velikosti

Pod 17 cm (6.75")

S

17-19 cm (6.75" - 7.5")

M

19-21 cm (7.5" - 8.25")

L

21 cm (8.25") a více

XL

 

Pokud jste přesně na hranici, pak je rozhodující také šířka dlaně (spojnice od vnější hrany ukazováku pro vnější hranu malíku v místě, kde prsty přecházejí v dlaň). Vždy je nejlepší, když si můžete myš nejprve vyzkoušet na vlastní kůži, tedy ruku. Některé značky už mají v nabídce i myši vysloveně pro drobnější ženskou ruku. A pak je tu samozřejmě také lateralita, tedy to, zda jste praváci, nebo leváci. I v tomto bodě už výrobci vyšli houfně vstříc poptávce a mnoho značek dělá varianty svých myší jak pro pravoruké, tak pro levoruké uživatele. Dokonce se občas vyskytnou i modely laterálně univerzální, ale tam rozhodně doporučujeme je před koupí fyzicky vyzkoušet. Tyto modely budou sedět především nevyhraněným, případně obourukým uživatelům (tzv. ambidextrům).

 

Horizontála, nebo vertikála?

Déle užívané, a proto známější jsou klasické horizontální myši, kdy dlaň ruky spočívá na myši a ruka s ní „jezdí“ po podkladu. K jejich výhodám patří přesnost, při vhodném tvaru se velmi dobře drží a jsou dostupné za příznivé ceny. Je mezi nimi velmi málo ergonomických modelů, proto je jejich dlouhé používání důvodem vzniku zdravotních potíží kvůli přetížení zápěstí v nepřirozeně ztuhlé poloze. Vrch nad nimi stále více získávají vertikální myši, s nimiž se pracuje trochu jiným způsobem. Pokud pracujete s horizontální počítačovou myší víc než 6 hodin denně, zvažte pořízení vertikální myši a jejich používání kombinujte. Když si k tomu ještě pořídíte polohovatelný pracovní stůl, velmi tím ulevíte své páteři a horním i dolním končetinám. Tak předejdete mnoha bolestivým zdravotním problémům.

Co umí vertikální myš

Vertikální myš umožňuje tzv. vertikální úchop, tedy takový, kdy hřbet ruky směřuje do strany a palec je v protilehlém směru. Jde o přirozený a zdravý typ úchopu. Tento typ myši předchází vzniku zdravotních potíží, jako je například syndrom karpálního tunelu, tenisový loket, syndrom kubitálního tunelu či ochrnutí loketního nervu atd. Pokud už jste kvůli podobným obtížím podstoupili operativní zákrok ruky nebo máte některou z výše uvedených diagnóz, doporučuje se plně přejít na ergonomickou vertikální myš, která vám opět umožní pokračovat v práci na počítači. Nevýhodou tohoto typu myši je vyšší pořizovací cena. Jestli jste byli doteď zvyklí na horizontální myš, budete se muset s „vertikálou“ chvíli sžívat a vracet se zpět k „horizontále“ bude obtížné. Hráči možná zaznamenají menší přesnost myši, ale pro kancelářkou práci to vůbec nehraje roli.

 

Přetížení zápěstí

Je libo váleček?

Ještě méně než vertikální počítačové myši jsou v povědomí běžných uživatelů válečkové ergonomické myši. O co jde? RollerMouse je revoluční válečková ergonomická myš, která plně respektuje přirozené pohyby rukou, paží a prstů. Je umístěn v pravé přední části klávesnice, takže nemusíte ,,sahat“ po myši. Tato ergonomická poloha snižuje napětí v rukou, paži, rameni a krku. Podporuje použití obou rukou, čímž eliminuje škodlivé pohyby a udržuje symetrické držení těla. Výrazně tak přispívá k prevenci karpálního tunelu nebo svalových problémů. Také u již postižených umožní ovládat počítač a eliminovat následky těchto nepříjemných onemocnění.

S drátem nebo bez

Váháte, zda si pořídit počítačovou myš s kabelem, anebo bezdrátovou? Tohle už je spíš otázka osobní preference. Myš s kabelem bývá přesnější, což ocení víc herní uživatelé. Na druhou stranu myš „bez ocásku“ poskytuje víc pohodlí – při přenosu je skladnější (např. u notebooků) a na stole při práci nepřekáží kabel. Rozhodně by to ale neměl být jediný nebo nejdůležitější parametr pro výběr myši.

Vychytávky navíc

Dobrá zpráva pro majitele notebooků je, že se ergonomické počítačové myši vyrábějí nejen pro stolní počítače, ale také pro notebooky. A některé myši mají nadstandardní výbavu, např. vlastní ergonomickou podložku zápěstí či integrovanou základnu pro opření dlaně, ergonomické místo pro malíček, adaptéry pro různé velikosti dlaně, mikrokanálky pro odvod potu, možnost naklápění (u vertikální myši), díky níž se dá během dne měnit pozice myši. Případně se k ní dají dokoupit ergonomické doplňky (akupresurní návlek apod.). V každém případě se pro vlastní zdraví vyplatí nepodcenit výběr počítačové myši a také do ní investovat. Hledět při jejím výběru jen na cenu či barvu je v tomto případě riskantní.

Text: Mgr. Eva Suchomelová

Zdroj foto: Canva.com, Liftor

Mgr. Eva Suchomelová
Mgr. Eva Suchomelová

Svůj pracovní čas dělí mezi výuku a psaní. V rámci Pravopisné posilovny trénuje děti i dospělé v českém pravopisu. Kromě toho již víc než dvě desetiletí píše o životním stylu, zdraví, pohybu, výživě a mnoha dalších tématech. Je také autorkou textů již 4 dílů literárních omalovánek. Z toho je patrné, že tráví mnoho času za počítačem a musí řešit negativní dopady sedavého zaměstnání na své zdraví. I proto ji zaujalo téma zdravé práce na počítači v kombinaci s polohovacími stoly.

500 Kč na nákup