Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Prodlužujeme do 30.4. nebo do vyprodání zásob.

Běžné svalové problémy a jejich příčiny

Zvedněte ruku. Nyní zatněte pěsti. Udělejte krok. Není to snadné? Člověk vykonává obvyklé činnosti téměř bez přemýšlení. A to vše je možné, právě proto, že v lidském těle je asi 850 svalů, podle toho, jak je spočítáme. V těle neexistuje jediná funkce, na které by se nepodílely svaly – dýcháme, mrkáme, žvýkáme, polykáme, mluvíme, zpíváme – to vše díky činnosti svalů. Dokonce i naše tělesná teplota závisí na jejich činnosti.

Co jsou vlastně svaly

Začněme tím, že si vysvětlíme, co jsou to svaly. Svaly jsou součástí pohybového aparátu, tedy tkáně, která svým stahováním uvádí do pohybu různé části těla. Lidský organismus se skládá asi ze 45 % ze svalové tkáně a její hmotnost je o 15 % vyšší než hmotnost tukové tkáně. Nejsilnějšími svaly v lidském těle jsou žvýkací a lýtkové svaly a největšími svaly jsou svaly hýžďové. (1)

Tip: Je zajímavé vědět, že k prvnímu svalovému stahu dochází již ve čtvrtém týdnu života embrya – je to první úder srdce. Od tohoto okamžiku až do smrti člověka se srdce nezastaví ani na minutu. (2)

Druhy svalů

Již jsme se zmínili, že existují různé způsoby výpočtu množství svalů. Když anatomové ve středověku začali studovat stavbu lidského těla, vznikla právě otázka názvů svalů a pak se vědci rozhodli pojmenovat je buď podle kostí, na které se upínají, nebo podle jejich vzhledu, nebo podle funkce, kterou plní. A také je možné rozdělit podle umístění, podle směru vláken, podle typu vykonávaného pohybu, podle druhu práce nebo podle počtu kloubů, přes které je sval přehozen.

Nejčastěji se však setkáváme s metodou, při níž se svaly dělí do tří skupin – podle vlastností struktury svalu:

  1. Svaly kosterní (příčně pruhované) - upínají se na kosti kostry: svaly hlavy, krku, trupu a končetin. Tuto skupinu svalů lze ovládat samostatně, umožňují pohyb v prostoru.
  2. Hladké – svaly, které jsou součástí vnitřních orgánů: močový měchýř, střeva, srdce, plíce, cévy. Díky hladkým svalům se například hrudka potravy pohybuje po trávicím traktu.
  3. Srdeční – tato skupina svalů zajišťuje nepřetržitý oběh krve v těle. (1)
Tip: Je zajímavé vědět, že v lidském těle existují svaly, jejichž účel je vědcům stále nejasný. Jedná se o dlouhé dlaňové svaly (u zvířat jsou zodpovědné za uvolňování drápů). S vědomím zbytečnosti těchto tkání je lékaři používají k opravě poškození jiných svalů. Mimochodem, každému šestému člověku na planetě tyto svaly na jedné nebo obou rukou chybí. (3)

Struktura svalů a jejich práce

Jak vidíte, popis lidských svalů je velmi složitý. Jednotkou struktury svalové tkáně je svalové vlákno. Ve svalu jsou také krevní a lymfatické cévy, které svalovou tkáň vyživují, a nervy, které ji ovládají. Svaly vyrábějí energii z živin a kyslíku, které jsou přenášeny krevním oběhem. Svalová tkáň tuto energii využívá ke stahování. Bez dostatečného zásobování krví proto svaly nebudou schopny dlouho fungovat. Pro pohyb jsou svaly spojeny s kostmi šlachami. Když se svaly stahují, šlachy táhnou obě kosti a pohybují jimi ve směru, který umožňuje tvar kloubu. Svaly se mohou pouze smršťovat, takže pokud jeden sval provádí ohyb v kloubu, je zapotřebí kontrakce jiného svalu na druhé straně kloubu, aby se mohl kloub zase napřímit. (1)

Tip: Zajímavé vědět, že některé svaly mají historické názvy. Například krejčovský sval (musculus sartorius) se tak jmenuje proto, že dříve poháněl pedál šicího stroje. Mimochodem, tento sval je nejdelším svalem v lidském těle. (2)

Jaké nemoci jsou charakteristické pro svaly

Mezi nejčastější svalová onemocnění patří svalové křeče, úrazy, svalové dystrofie, myozitidy a myopatie. Tato onemocnění mohou vést k bolestem svalů a kloubů, špatnému držení těla a dalším zdravotním problémům. Zaměřme svou pozornost nejprve konkrétně na myozitidu a svalové křeče a poté také na další běžné svalové problémy, které se nejčastěji vyskytují, jako důsledek sedavého způsobu života.

Myozitida

Tento pojem označuje celou skupinu patologických změn kosterního svalstva spojených se zánětem svalové tkáně. Častou příčinou myozitidy jsou virové infekce a lokální podchlazení. Zánětlivé procesy ve svalech se mohou objevit také v důsledku autoimunitních onemocnění (například u lupus erythematodes nebo revmatoidní artritidy), úrazu, nadměrného a trvalého svalového napětí. Myozitida se častěji vyskytuje ve svalech krku, ale může se objevit i v nohách, kde je příčinou bolestí a tahavých bolestí. Bolest v tomto případě vážně omezuje pohyby a přináší mnoho nepříjemných pocitů.

Existují situace, kdy je třeba v případě bolesti krku okamžitě navštívit lékaře. Okamžitá lékařská pomoc je nutná, pokud:

  1. se objeví silná bolest hlavy;
  2. se objevuje pocit brnění v rukou nebo nohou, je narušena jejich citlivost;
  3. se objeví slabost v ruce/noze/nohách
  4. se objeví asymetrie obličeje
  5. jsou potíže s polykáním;
  6. příznaky vás trápí již týden nebo déle;
  7. bolest na hrudi, bolest, vystřelující do paže, dušnost;
  8. došlo k úrazu v oblasti krku;
  9. došlo k porušení pánevních orgánů;
  10. zvýšená teplota;
  11. došlo ke zvětšení lymfatických uzlin na pravé nebo levé straně. (4)

Pomoc může poskytnout ortoped-traumatolog, neurolog, revmatolog a lékaři dalších oborů (s ohledem na původ onemocnění). Léčba myozitidy se provádí především konzervativními metodami. Základem léčby jsou nesteroidní protizánětlivé léky.

Svalové křeče

Svalové křeče jsou náhlé, krátké a bolestivé stahy svalu nebo skupiny svalů. Křeče se často objevují u zdravých lidí (obvykle středního nebo staršího věku), někdy v klidu, častěji však během cvičení nebo po něm nebo i v noci (včetně spánku) a postihují nejvíce dolní končetiny (holeně, chodidla). Křeč může trvat několik sekund nebo několik minut (až 15 minut nebo více) a může se opakovat několikrát v krátkém časovém období.

Poměrně často však nelze příčinu svalových křečí určit. Nejčastější svalové křeče (neboli svalové křeče) postihují následující svalové skupiny:

  1. zadní část dolní končetiny,
  2. zadní stranu stehna,
  3. přední část stehna,
  4. břišní svaly,
  5. hrudní svaly.

Podle příčiny se svalové křeče dělí na 3 typy:

  1. Klonické křeče – vyskytují se při organických onemocněních centrálního nervového systému a vyznačují se častými krátkodobými stahy.
  2. Tonické křeče – jsou projevem "poškození z povolání" a vyskytují se častěji u lidí se sedavým zaměstnáním. Záchvaty jsou krátké, častěji se vyskytují v dolní části zad a lýtkách.
  3. Tonicko-klonické křeče – jsou klasickým příznakem epilepsie, neuroinfekce, která trvá dostatečně dlouho, začíná a odeznívá náhle.

Riziko svalových křečí je vyšší u sportovců, lidí s nadváhou, starších lidí (v důsledku svalové atrofie způsobené věkovými změnami), dětí do 3 let, těhotných žen, lidí s poruchami nervového systému nebo štítné žlázy.

Pokud jsou křeče časté, dlouhodobé, bolestivé, masírování nebo protahování postižených svalů nevede ke zlepšení, křeče nemají zjevnou příčinu (např. nesouvisí s těžkou fyzickou aktivitou), doprovází je svalová slabost, otoky nohou, zarudnutí kůže nohou nebo její změny, je nutné vyhledat lékaře, který určí příčinu a léčbu. Především k terapeutovi. Ten může pro upřesnění diagnózy a léčby odeslat na konzultaci k dalším specialistům (neurologovi, endokrinologovi, ale i gynekologovi).

Svalová dystrofie

Svalová dystrofie, stav, při kterém svaly degenerují a ztrácejí svou funkci, se může projevovat různými způsoby, od zvýšené únavy až po úplnou neschopnost fungovat doma. Forma a rychlost rozvoje svalové dystrofie závisí na tom, která z genetických poruch tento stav způsobila.

Nejčastěji onemocnění začíná u dětí ve věku 2-6 let. Rodiče mohou mít podezření na dystrofii podle toho, že dítě ještě nezačíná chodit v době kdy by už mělo, je velmi unavené, nedokáže se rychle zvednout z polohy vleže do stoje, prosí se do náruče, často klopýtá a padá. Onemocnění se však může vyskytnout i u dospívajících a dospělých a může v těle vzniknout spontánně bez dědičné predispozice. (6)

Jednou z možných příčin svalové dystrofie může být metabolická porucha ve svalu, například nedostatek některých enzymů nebo abnormality způsobené vystavením buněk a tkání toxickým látkám. V některých případech může být svalová dystrofie způsobena autoimunitními reakcemi. Jako spouštěč může sloužit také nachlazení nebo stres.

Dystrofie se vyznačuje postupným úbytkem svalové hmoty a síly. V prvních fázích může člověk pociťovat zvýšenou únavu a slabost a snižuje se také vytrvalost. Někteří pacienti pociťují nepříjemné pocity nebo bolest ve svalech, zejména po fyzické aktivitě. Častá je také zhoršená koordinace pohybů.

Včasná a správná diagnóza a následná terapie mohou pomoci zpomalit zhoršování příznaků a zlepšit kvalitu života pacienta. S postupem času onemocnění se zhoršuje až do té míry, že člověk může potřebovat invalidní vozík. Diagnostika tohoto onemocnění zahrnuje odběr anamnézy a lékařskou prohlídku, jakož i laboratorní a přístrojová vyšetření. Jejich soubor se liší v závislosti na typu a formě průběhu onemocnění.

Zajímavé je zjištění, že úsměv zapojuje 17 svalů z přibližně osmi set (záleží na způsobu výpočtu), které se na lidském těle nacházejí. Naproti tomu při mračení se zapojujeme 43 svalů. Je tedy snazší se usmívat. (3).

Bolest dolní části zad

Za nejčastější příčinu bolesti zad jsou považovány degenerativní změny na páteři. Patří mezi ně osteochondróza s možnou tvorbou kýly, změny v kloubech a vazivovém aparátu páteře (spondylartritida a spondylóza) v bederněkřížové oblasti. Vznik změn na páteři podporují takové faktory, jako je převážně sedavý způsob života, nesprávná poloha těla při práci (například u počítače), zvýšená hmotnost, poruchy žilního oběhu, nadměrná nebo nepřiměřená fyzická námaha.

K diagnostice páteřních poškození a s nimi spojených bolestí dolní části zad mají největší vypovídací hodnotu metody jako magnetická rezonance, počítačová tomografie, RTG vyšetření, elektroneuromyografie, somatosenzorické evokované potenciály a různé laboratorní ukazatele. (7) Pokud tedy máte bolesti v dolní části zad, nelečte se sami a zejména neodkládejte návštěvu lékaře, jestliže již u sebe pozorujete:

  1. silnou bolest dolní části zad po dobu delší než 3 dny;
  2. bolest zad, která se objevila po úrazu;
  3. bolest na několika místech najednou: v dolní části zad, v dolní části nohy a v chodidle;
  4. bolest bederní části zad, která je doprovázena necitlivostí v oblasti hýždí, stehen, nohou, chodidel, třísel.

Existuje nesčetné množství metod léčby bolesti zad. Od jednoduchých potírání až po neurochirurgické zákroky. Tyto metody se liší u různých variant a stadií onemocnění. Tradiční a poměrně účinné je začít nasazením klidu na lůžku a adekvátní medikamentózní léčbou akutní bolesti. Další léčba je čistě individuální a pouze lékař dokáže přesně určit, co konkrétně potřebujete. Neodkládejte návštěvu lékaře na později, protože bez správné léčby může bolest dolní části zad vést až k operaci páteře.

 

Bolest ve spodní části zad
Spodní část zad je oblast, kde záda bolí nejčastěji. 
Zajímavou informací je, že v roce 2020 trpělo bolestmi dolní části zad (bederní páteře) 619 milionů lidí na světě a do roku 2050, především v důsledku růstu populace a stárnutí, se jejich počet pravděpodobně zvýší na 843 milionů. (8)

Problémy se zápěstím a předloktím

Bolest zápěstí a předloktí se může objevovat často, i když ji neočekáváme, a to i bez předchozího zranění. V dnešním rychlém digitálním světě vede rozšířené používání počítačů k nárůstu zdravotních problémů souvisejících se zápěstím, jako je bolestivost, zánět, a dokonce i stavy způsobující vyčerpání, které nakonec vedou k syndromu karpálního tunelu. Pokud se při práci nebo psaní na klávesnici neustále potýkáte s nepříjemnými pocity v zápěstí, ale ignorujete je a pravidelné přetěžujete zápěstí, může to vést k zánětům šlach a nervů v této oblasti a v budoucnu dokonce omezit vaši pracovní schopnost.

Pokud jsou vaše ruce neustále v nefyziologické poloze, dochází k otoku měkkých tkání, útlaku nervů, což vede ke vzniku silné bolesti, která je špatně ovlivnitelná analgetiky. V takovém případě budete muset zhruba na dva týdny přerušit práci na počítači a přijmout opatření k odstranění příčiny.

Ergonomické klávesnice a pracovní místo, které se vám dokáže přizpůsobit, se staly účinným preventivním opatřením, které zmírní nepohodlí zápěstí a zlepší nejen komfort psaní, ale dokonce pomůže sledovat váš zdravotní stav.

 

Syndrom karpálního tunelu
Bolestí zápěstí trpí především lidé, kteří vykonávají monotónní práci rukama. To se týká i práce na PC.

Nepohodlí v oblasti kyčlí a nohou

Bolest kyčlí je nejčastěji spojena s bolestí kyčelního kloubu, což je místo, kde se spojuje horní část stehenní kosti a část pánve.

Závažnou příčinou může být např:

  • zvýšená zátěž kloubu a sedavý způsob života
  • traumatizace kloubu
  • nadváha
  • hormonální poruchy
  • metabolické poruchy
  • věk
  • genetické predispozice.

 

Shrbené sezení, křížení nohou, naklánění se na stranu nebo sezení na nerovném povrchu může rovněž způsobovat tlak na kyčle, což může vést k bolestem kyčlí při sezení. Provádějte protahovací cviky na kyčle a některé jógové pozice, abyste snížili tlak na kyčelní svaly. Chcete-li snížit bolest svalů, musíte pravidelně cvičit a při sezení, řízení nebo stání udržovat rovná záda a hlavu. Při dlouhém sezení se postavte, projděte se nebo provádějte protahovací cvičení. Jinak vám hrozí onemocnění, jako je ischias, burzitida (zánět tíhového váčku), syndrom hruškovitého svalu atd.

Jak se léčí svaly

Ke zmírnění bolesti můžete použít volně prodejné léky proti bolesti a protizánětlivé léky, ale pokud se bolest svalů zhoršuje a stává se nesnesitelnou, měli byste, jak bylo uvedeno výše, navštívit lékaře. Lékař vás může odeslat na další vyšetření. Podívejme se níže na možnosti a způsoby léčby.

Medikamentózní léčba

Z léků k léčbě onemocnění svalové tkáně lze použít protizánětlivé léky, myorelaxancia (snižují svalové napětí), antispasmodika, glukokortikoidy, vitaminy, draslíkové preparáty a anabolika. (1) Léčbu by měl opět vybrat pouze lékař, protože některé léky mají řadu kontraindikací a závažných nežádoucích účinků.

Fyzioterapie

V závislosti na diagnóze to mohou být masáže, léčebný tělocvik, dechová cvičení, elektroforéza, ultrazvuk. Je také správné věnovat pozornost svému pracovišti, které může být příčinou bolesti, pokud není správně uzpůsobeno. Dobrou metodou léčby svalů je také masáž, která má analgetický účinek, zlepšuje prokrvení, působí na organismus tonizačně a přispívá k brzkému obnovení výkonnosti. K léčbě svalů se používají také následující fyzioterapeutické metody jako např:

  • izometrická kinezioterapie (fyzikální terapie),
  • aplikovaná kineziologie a osteopatie,
  • tkáňová neuroadaptace (proudová terapie),
  • kineziotaping,
  • reflexní terapie (akupunktura),
  • hirudoterapie (léčba pijavicemi),
  • apiterapie (léčba včelími žihadly a včelími produkty),
  • léčba bahnem.

Dieta

Doporučuje se obohatit stravu o ovoce a zeleninu, ořechy, mléčné výrobky, obiloviny, bílkoviny. Kávu, alkohol a koření je však třeba omezit nebo zcela vyřadit z jídelníčku.

Chirurgický zákrok

K chirurgické léčbě onemocnění svalové tkáně se přistupuje zřídka. Pouze v akutních případech, například při hnisavé infekci.

Závěry

V tomto článku jsme se pokusili podrobně popsat možné svalové problémy a příčiny jejich vzniku. Bolesti svalů mohou narušovat vaši běžnou rutinu, práci a odpočinek. Abyste si zachovali schopnost volného pohybu, buďte proto fyzicky aktivní a dbejte na to, aby vaše svaly nebyly přetížené. Snažte se uspořádat si individuální pracovní prostor, dělejte pravidelné přestávky při sedavém zaměstnání a provádějte cviky na protažení svalů. Cvičení udrží vaše svaly v tonusu, posílí je a pomůže předcházet svalovým bolestem.

500 Kč na nákup