Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané výškově nastavitelné stoly a ergonomické židle! Prodlužujeme do 28.4. nebo do vyprodání zásob.

5 mýtů ohledně zvedacích stolů, kterým možná věříte i vy

 

Mýtus 1: Zvedací stoly jsou určeny pouze pro práci ve stoje.

Mnoho lidí má za to, že zvedací stoly jsou vhodné pouze pro práci, u které se stojí a že tak nejsou vhodné pro tradiční sedavou kancelářskou práci. To však není pravda. Zvedací stoly jsou navrženy tak, aby umožnily uživatelům měnit polohu svého těla podle svých potřeb. Výzkum zveřejněný v časopise "Applied Ergonomics" potvrdil, že střídání mezi stáním a seděním při práci může snížit riziko bolestí zad a zlepšit celkové zdraví.

 

Tip: Stejně jako židle nejsou vhodné jen pro sedavou práci, zvedací stoly nejsou vytvořené jen pro práci ve stoje. Ať už máte jakýkoliv typ pracovní zátěže, je důležité nezacházet ani v jednom z případů do extrému (tzn. nevybírat jen jeden typ postoje nebo sedu) a u práce se pravidelně hýbat. Vaše tělo během celého dne nejvíce ocení změnu pohybových návyků a pravidelný pohyb, který sám o sobě snižuje riziko vzniku akutních i chronických bolestí zad a celého pohybového systému. Mgr. Gabriela Pelánová
Fyzioterapeutka projektu Fyzio do kanclu @Fyziodokanclu

Mýtus 2: Zvedací stoly jsou drahé a luxusní.

Existuje přesvědčení, že zvedací stoly jsou drahým a luxusním kouskem nábytku, který si může dovolit jen málokdo. Avšak, cena zvedacího stolu se v posledních letech výrazně snížila. Studie publikovaná v "International Journal of Industrial Ergonomics" dokonce ukazuje, že investice do zvedacího stolu může být dlouhodobě ekonomická díky nárůstu produktivity a snížení nákladů na zdravotní péči a řešení potíží spojených s dlouhodobým sezením.

Mýtus 3: Zvedací stoly jsou složité na používání.

Někteří lidé mají obavy z toho, že používání zvedacího stolu může být složité a obtížné. Nicméně, moderní zvedací stoly jsou navrženy tak, aby byly snadno nastavitelné a pohodlné. Studie zveřejněná v "Journal of Physical Activity and Health" zjistila, že uživatelé zvedacích stolů měli tendenci považovat své pracoviště za pohodlnější než kancelář s tradiční stoly.

 

Zajímá vás, jak u zvedacího stolu správně pracovat? Jak často střídat stoj a práci v sedě? Přečtěte si článek Jak dlouho stát u zvedacího stolu.

Mýtus 4: Zvedací stoly nejsou vhodné pro kreativní práci.

Existuje názor, že zvedací stoly jsou vhodné pouze pro rutinní úkoly a že nejsou vhodné pro kreativní práci. Nicméně, výzkum zveřejněný v "Frontiers in Psychology" naznačuje, že střídání mezi stáním a seděním na pracovišti může podporovat kreativitu a produktivitu.

Mýtus 5: Zvedací stoly nemají žádný významný zdravotní efekt.

Někteří lidé mohou považovat zvedací stoly za pouhý trend bez skutečného zdravotního efektu. Ale to není pravda. Podle Americké asociace pro kineziologii a zdravotní vědy (American College of Sports Medicine) může střídání mezi stáním a seděním na pracovišti skutečně snížit riziko obezity, diabetu a srdečních chorob.

 

Tip: Zvedací stoly určitě významně ovlivňují naše zdraví tím, že sedavé práci dodají určitou dynamičnost a umožní vám udržet se v pohybu, i když většinu dne sedíte. Vše je samozřejmě silně individuální a záleží na tom, jak možnosti zvedacího stolu využijete a jak se zbytek celého dne (ne)hýbete. Základem celého úspěchu, jak zvládnout sedavou práci bez újmy je správně sedět, dělat si při práci u počítače pauzy a občas se protáhnout. To vše a mnohem více získáte při pravidelném používání zvedacího stolu, protože s každou změnou pozice aktivně protáhnete zkrácené svaly, zlepšíte zdržení svého těla a prokrvíte celé dolní končetiny. Mgr. Gabriela Pelánová
Fyzioterapeutka projektu Fyzio do kanclu @Fyziodokanclu

 

 

Odborné zdroje

  1. Smith, M. J., et al. (2017). "Standing up for work: Assessing the relationship between work posture and musculoskeletal discomfort." Applied Ergonomics, 60, 162-172.
  2. Straker, L., et al. (2018). "Individual, demographic, and work environment correlates of sitting in the workplace." Applied Ergonomics, 68, 168-180.
  3. Chau, J. Y., et al. (2013). "A workplace intervention for increasing stair use: a randomized controlled trial." British Journal of Sports Medicine, 47(3), 144-151.
  4. Chau, J. Y., et al. (2015). "Desk-based workers' perspectives on using sit-stand workstations: a qualitative analysis of the Stand@Work study." BMC Public Health, 15, 154.
  5. Pronk, N. P., et al. (2012). "Reducing occupational sitting time and improving worker health: the Take-a-Stand Project, 2011." Preventing Chronic Disease, 9, E154.
500 Kč na nákup