Poslední šance! Jarní výprodej: až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Platí pouze do 25.4. nebo do vyprodání zásob.

Oční jóga

Oční jóga je představení preventivního cvičení, ale i akutní pomoci i při únavě našich očí, při soustředění se na krátkou vzdálenost. Většina z nás již oční únavu pociťuje každý den z důvodu používání moderních technologií, vyššímu stresovému vypětí a potřebě dlouhodobé soustředěnosti.


Únava očí se nejčastěji projevuje suchostí očí, začervenáním, může docházet k rozmazanému či dvojitému vidění, napětí v očních víčkách, tik, bolest hlavy, častou únavu a v důsledku i nespavost.

Tak jako jakékoliv cvičení nám pomáhá k fyzickému zdraví, tak oční jóga nám pomáhá k udržování našich očí v dobré kondici. Oční cvičení zlepšuje koordinaci očí, napomáhá k lepší výživě oční tkáně, posiluje náš zrak a chrání nás před nošením brýlí. Věděli jste, že každý čtvrtý v našem okolí již běžně nosí dioptrické brýle?

Pojďme společně předejít možnosti nosit dioptrické brýle a několikrát týdně si zacvičme pár užitečných cviků, které nás ochrání před každodenním stereotypem.

Krátké procvičování:

Pomalé mrkání a zaostřování

-        Při pomalém mrkání se soustředíme převážně na svůj vlastní dech. Dýcháme pomalu a zhluboka. Nadechneme se a několikrát zamrkáme, aniž bychom se dívali na konkrétní předmět. S výdechem poté oči zavřeme, uvolníme se a pomalu vypouštíme všechen vzduch z plic.

-        Cílem tohoto cviku, je přerušení dlouhodobého ostření na blízko.

Zaostřování

-        Před obličej si cca do vzdálenosti 15 cm přiložíme prst nebo předmět, přičemž tento předmět by měl být nehybný. Zároveň si vybereme v prostu vzdálenější předmět (židle, roh místnosti, květina). Střídavě zaostřujeme na blízký a vzdálený předmět.

-        Cílem je zlepšit zaostřování a podpořit tok živin do očí.

 Uvolňování

-        Zavřeme oči, mírně předkloníme hlavu a vědomě uvolňujeme oblast očí po dobu 10 až 30 vteřin. Nevzpomínejme ani na cviky uvolňování krční páteře (které jsme již zmínily v Office józe).

 

Sestava očních cviků:

Procvičování očních svalů

-        Tento cvik provádíme na základě vědomého dýchání. S hlubokým nádechem se soustředíme na kořen našeho nosu a s výdechem poté na špičku nosu. Druhým cvikem směřujeme při nádechu pohled vpravo a s výdechem pohled vlevo.

-         Tyto dva cviky opakujeme vždy 10 krát.

Kroužení očí

-        Opět se vědomě zaměříme na vlastní dech. S nádechem se podíváme nahoru a při výdechu otočíme oči vpravo dolů. S dalším nádechem náš pohled směřuje vzhůru a s výdechem doleva. S dalšími nádechy a výdechy opisujeme stejný kruh.

-        Tento cvik opakujeme 6 krát

Centrální fixace oka

-        Posledním cvikem sestavy je tzv. centrální fixace. Vezmeme si jakýkoliv tištěný text a uprostřed jakéhokoliv řádku si najdeme ,,slovo“. Vzdálenost očí od papíru je taková, která nejlépe vyhovuje našim potřebám. Soustředíme se na vybrané slovo a po chvilce zavřeme oči. Slovo na které jsme se soustředili si představíme výraznější oproti okolnímu textu. Po chvilce otevřeme oči a postup několikrát opakujeme.

-        Tento cvik lze modifikovat a hrát si sním. Tj. zaměříme se na slovo a odebíráme písmenka, až skončíme na jednom písmenku.

-        Tento cvik je proveden správně, pokud nám text přijde zřetelnější oproti ostatnímu textu.

 

Autorka: Julie Gotschyová

Zdroj foto: Canva

 

500 Kč na nákup