Poslední šance! Výprodej: slevy až 20 % na vybrané polohovací stoly a zdravotní židle! Prodlužujeme do 25.4. nebo do vyprodání zásob.

Bolest svalů, kloubů a šlach: jak na regeneraci?

Čas od času každého z nás bolí svaly, klouby a šlachy. Obzvláště po větším nárazovém výkonu, vysokohorské túře nebo po delší pauze od cvičení. Na druhou stranu nás mohou bolesti zaskočit i po celodenním sezení bez pohybu. Pokud takováto bolest nastane, na pár dní nás může vyřadit z provozu, omezit naši pohyblivost v běžném denním životě.


V některých případech si můžeme docela dobře ulevit sami, někdy už se musíme obrátit na odborníky. Pomoc lékaře určitě vyhledejte, pokud bolesti předcházel úraz, byť nepatrný, nebo je kloub a jeho okolí zarudlé a oteklé, objevila se velká modřina a nemůžete s končetinou skoro vůbec pohnout. Jestliže jsou bolesti dlouhodobé a po zátěži se jen zvýrazní, také raději navštivte lékaře, nejlépe neurologa nebo revmatologa. Příčinou mohou být i závažná onemocnění.

Proč to vlastně bolí?

Při vyšší nebo nárazové aktivitě dochází k tzv. mikrotraumatům - malým trhlinkám ve svalech vzniklým jejich opakovaným stahem. Ty jsou pak příčinou potréninkové bolesti. Pozitivní je, že reparační procesy – opravování těchto malých trhlinek - stojí za nárůstem svalové hmoty.  

Za bolestí kloubů po cvičení je s největší pravděpodobností jejich přetížení příliš velkou zátěží, špatnou technikou cvičení nebo velkými otřesy například při opakovaných dopadech na velmi tvrdý povrch (typicky palubkové sporty). Než se v lékárně začnete pídit po přípravcích na obnovu a regeneraci kloubních chrupavek nebo než se objednáte k ortopedovi, zkuste nejdříve změnit všechny tyto podmínky.

 

Bolest nohy

 

Co pomáhá?

Jakmile se bolest objeví, je třeba nastavit mírnější režim. Neznamená to však, že se máte přestat hýbat úplně. Doporučuje se lehký pohyb – procházka, rotoped, plavání. Můžete zařadit i pasivní procedury jako je vířivka nebo perličková koupel, sauna nebo pára. V domácích podmínkách pak stačí teplá sprcha, případně ji můžete prostřídat s chladnější. Pozor na situaci, kdy jsou svaly po námaze teplé a oteklé. Pak nejsou teplo a teplé procedury tou správnou volbou. Doporučuje se spíše chlad, ať už ve formě lokální (obklady, zábaly na postižené místo) nebo celkové (kryokomora). Úlevu od bolestí vám může poskytnou také masáž. Doporučujeme obrátit se na zkušeného maséra, který bude znát ty správné hmaty, kterými vám uleví. Při domácí masáži můžete využít nepřeberného množství léčivých mastí a gelů.

Každý, kdo už bolest svalů, kloubů a šlach po námaze zažil, má svůj osvědčený postup, někomu více vyhovuje sauna, někomu jemná masáž, někdo nedá dopustit na chladivý gel. Každý z nás je individuální a jeho tělo reaguje různě, není možné doporučit jednotný postup. Vyzkoušejte, co nejvíce sedne právě vám.

Prášky ano či ne?

Určitě vás napadlo, jestli by nebylo možné bolest potlačit nějakým lékem. Samozřejmě existují léčivé přípravky, které vás mohou zbavit bolesti, ale jejich použití je více než vhodné konzultovat s lékařem nebo alespoň s lékárníkem. Jde o řešení zcela výjimečné a jednorázové. Rozhodně byste neměli polykat prášky proti bolestem pravidelně a už vůbec ne proto, abyste mohli jít dále sportovat. Jediné, čeho tak docílíte, je nějaké větší zranění. Ona ta bolest, kterou po tréninku občas cítíte, má i ochranný charakter. Varuje nás před dalším přetěžováním svalů a větším zraněním.

 

Masaz

 

Prevence jako nejlepší lék

Abyste po každém tréninku nemuseli řešit bolavé svaly, které vás na několik dní vyřadí z provozu, měli byste důsledně myslet na prevenci. Před samotnou fyzickou aktivitou je důležité svaly rozehřát a pak lehce dynamicky protáhnout. Po cvičení je dobré lehce zrelaxovat a svaly pomalejším protažením uvolnit. Také pravidelnost ve cvičení a přiměřená intenzita pomáhají našemu tělu lépe se adaptovat na zátěž.

V neposlední řadě nezapomínejte na dobrou obuv při sportu, dodržování pitného režimu, kvalitní stravu a dlouhý spánek, při kterém naše tělo nejlépe regeneruje.

Autorka textu: Mgr. Veronika Kristková

Zdroj foto: Canva.com

Mgr. Veronika Kristková
Mgr. Veronika Kristková

Mgr. Veronika Kristková je zakladatelka a spolumajitelka terapeutického a vzdělávacího centra Fyzio Beskyd www.fyziobeskyd.cz. Je absolventkou Univerzity Palackého v Olomouci. Takřka 20 let se věnuje problematice držení těla, nohou a chůze, zejména u dětí, ale i u dospělých. Zabývá se plochonožím, valgózními kotníky, poruchami chůze, ale i neurologickými a vrozenými vadami nohou. Pořádá na toto téma vzdělávací akce pro odbornou i laickou veřejnost.

500 Kč na nákup